Nøkkelingredienser i Kostholdet Du Kanskje Ignorerer

Kroppen vår er et utrolig komplekst system som er avhengig av en rekke essensielle næringsstoffer for å fungere optimalt. Ofte legger vi mest vekt på makronæringsstoffer som proteiner, karbohydrater og fett, men det er mikronæringsstoffer – vitaminer og mineraler – som ofte blir oversett. En av disse er betakaroten, en kraftig antioksidant som finnes i mange fargerike frukt og grønnsaker. Bruk en betakaroten test for å se om du trenger tilskudd.

Betakaroten: Essensielt for helsen

Betakaroten er et pigment som gir frukt og grønnsaker deres rike oransje, gule og røde farger. Den er mest kjent for sin rolle som en forløper for vitamin A, som er essensielt for øyehelsen, immunfunksjonen, og mange andre aspekter av helse. Men, betakaroten har også andre fordeler som er mindre kjent, men like viktige.

Antioksidanter som betakaroten beskytter kroppens celler mot skade fra frie radikaler, ustabile molekyler som kan forårsake celle skade og bidra til kronisk sykdom. Ved å nøytralisere disse skadelige molekylene kan antioksidanter som betakaroten hjelpe til med å opprettholde helsen og forebygge sykdom.

Involvert i biokjemiske rekasjoner i kroppen

Men betakaroten er bare en av de mange viktige mikronæringsstoffene vi trenger. Det finnes en hel verden av disse “hemmelige” ingrediensene som kan ha stor innvirkning på helsen din. Fra vitamin C, som styrker immunforsvaret og fremmer sunn hud, til magnesium, som er involvert i hundrevis av biokjemiske reaksjoner i kroppen, mikronæringsstoffer spiller en nøkkelrolle i vår generelle helse og velvære.

Å fokusere på disse ingrediensene handler ikke bare om å unngå mangel, men om å optimere helsen. For eksempel, ved å sikre at du får i deg tilstrekkelig med jern, kan du hjelpe til med å fremme energinivået og kognitiv funksjon. Og ved å ha en diett rik på kalsium og vitamin D kan du bidra til å opprettholde sunne bein og tenner.

Sørg for optimalt inntak

Så hvordan kan du sørge for at du får i deg alle disse viktige næringsstoffene? Variasjon er nøkkelen. Ved å spise et bredt utvalg av matvarer, spesielt fargerike frukt og grønnsaker, belgfrukter, nøtter, frø og fullkorn, kan du hjelpe til med å sikre at du får i deg alle disse viktige mikronæringsstoffene.

Det kan også være lurt å vurdere en multivitamin eller et kosttilskudd hvis du har spesielle diettbehov eller hvis du har problemer med å få i deg nok av enkelte næringsstoffer gjennom dietten. Men husk, kosttilskudd skal aldri erstatte en variert og balansert diett.

I en verden som er full av diettråd, er det lett å overse de små, men kraftige, bestanddelene som spiller en stor rolle i helsen vår. Ved å sette fokus på mikronæringsstoffer, kan du ta et stort skritt mot en mer optimal helse.

Over 5 ganger høyere Strømpriser i Vest enn i Nord

Et bilde av en lyspære som ryker

Enkelte deler av landet har sett en stor økning i strømpriser de siste årene, men prisene varierer stort. Hvorfor er det slik at det er så stor forskjell på enkelte områder ettersom vi alle bor i samme land? Her kan du dagens strømpriser for å se utviklingen i ditt område. Vi skal se nærmere på prisforskjellene, og hvilke kostnader vi betaler i tillegg til spotpris på strøm. 

Stor prisforskjell i Norge

Med en rask sjekk hos de største strømselskapene i Norge som Fjordkraft og Norgesenergi, er det lett å se tydelige forskjeller på strømprisen her til lands. 

Prisene i Bergen, Kristiansand og øvrige byer i vest må betale godt over 139 øre/kWh, mens i nord er ikke prisen på mer enn på rundt 27 øre/kwh. Dette utgjør en strømpris som er 5 ganger høyere i vest i forhold til nord

Elavgift. Denne avgiften legges til som et påslag på kilowatt prisen. I 2021 ble denne avgiften satt til 16,69 øre/kWh. Avgiften utgjør 2085 kroner mer per 10,000 kWh du forbruker. Så det er dyrt å mine etter Bitcoin i dette landet.

Nettleie. I tillegg til elavgift må vi alle betale nettleie på toppen. Denne avgiften har en trinnvis økning ut ifra hvor mange kilowatt du bruker per måned og spenner seg fra 125 kroner fra 0-2 kW til 5150 kroner for over 100 kW.

Moms. På toppen av kaka kommer momsen som beregnes 25 prosent på det totale beløpet. Dette vil altså si både kilowatt pris, elavgift og nettleie + 25 prosent toppen.

Nettleie må alle betale. Men det er to ting som Nord-Norge slipper unna med, og det er elavgiften og momsen. I tillegg til at de har en mye lavere kilowatt pris enn resten av landet, har de altså ikke det samme utgiftsnivået som alle andre landsdeler har. 

Ny nettleiemodell lansert i 2022

I tabellen nedenfor ser du den nye progressive nettleiemodellen som ble lansert i 2022. Denne prisen fastsettes en gang i året eller etter behov dersom prisene må økes enda mer i forhold til etterspørsel. 

Over 5 ganger høyere Strømpriser i Vest enn i Nord

Det er sjeldent at en vanlig privat husstand havner på over trinn 5. Men om du gjør det er det viktig å sette i gang tiltak for å begrense strømforbruket. 

Det er flere tiltak du kan gjøre for å redusere strømforbruket i husstanden: 

  • Sjekk isolasjon og ventilasjon – Isolasjon og lister rundt vinduer og dører i hjemmet er den store synderen når det kommer til varmeutslipp i hjemmet. Har du en eldre bolig som ikke har oppgradert vinduer eller listverk, kan det være lurt å investere i en sjekk av varme utslippet og sette i gang tiltak. 

Gamle ventilasjonssystemer kan også slippe ut opptil 90 % mer varme enn moderne ventilasjonssystemer. Så ta en sjekk av ventilasjon i tillegg for å se om du fyrer for mye til kråken. 

  • Installer smart varmeregulering – I dag finnes det en rekke forskjellige smarte termostater du kan installere hjemme for å kontrollere varmen. Du kan også kontrollere alle enheter med mobiltelefonen for å sørge for at du ikke fyrer for mye mens du er på jobb eller reise. 
  • Skift til LED-pærer – En vanlig glødepære bruker 95 % av varmen for å produsere 5 % lys. I motsetning vil en LED pære produsere 80 % lys og kun 20 % i varme. Dette betyr at LED-pærer er langt mindre energikrevende og sparer deg for mye strøm om du skifter ut alle lyspærer til LED. 

Konklusjon om strømpriser

Det kan virke veldig urettferdig for mange at strømprisene varierer mye i dette landet avhengig av hvor du bor. I følge Norgesenergi er det tilbud og etterspørsel som er hovedårsaken til de store forskjellene mellom nord og resten av landet. 

Derfor er det viktig å følge med på strømprisene og velge leverandøren som er billigst i ditt området, og i tillegg sette inn tiltak som kan hjelpe deg med å redusere strømforbruket – uten at det går på bekostning av strømbehovet du trenger. 

Sjekk dagens bitcoin kurs enkelt på nett

En bitcoin foran et prisdiagram

Er du interessert i å investere i Bitcoin, men vet lite om hvordan du skal finne korrekt Bitcoin kurs å handle  ut i fra? Det finnes mange børser der ute som gir dårlige priser når du skal kjøpe kryptovaluta, så det er viktig å vite hvor du skal handle for å få mest igjen for pengene dine. 

Du kan sjekke dagens Bitcoin kurs her hos 1Bitcoin som gir deg en god kjøpspris i forhold til mange andre børser på nett. Men hvordan kan du finne ut om dette er en god kjøpspris? Les videre så får du vite mer om hvordan du finner riktig spotpris i markedet. 

Er Bitcoin kursen den samme på alle børser?

Det korte svaret er nei, prisene på Bitcoin er ikke de samme på hver børs. Ulike børser kan ha forskjellige priser for samme kryptovaluta på grunn av forskjeller i spredning, kostnader og gebyrer knyttet til hver børs. 

Spreaden er differansen mellom høyeste bud og laveste salgskurs, som kan variere fra børs til børs. I tillegg har hver børs forskjellige kostnader forbundet med kjøp og salg, for eksempel transaksjonsgebyrer. 

Til slutt kan noen børser ha tilleggsgebyrer, for eksempel uttaksgebyrer, som kan påvirke den totale prisen på kryptovalutaen. Så hvis du er ute etter å kjøpe Bitcoin, er det viktig å sammenligne prisene på forskjellige børser for å få det beste tilbudet.

For å sammenligne det beste tilbudet bør du gå ut i fra prisene du finner på Google, som gir deg spotmarkedspris til enhver tid. 

Sjekk dagens bitcoin kurs enkelt på nett

Hvordan sjekke Bitcoin kurs på Google? 

Det er enkelt å sjekke dagens bitcoin-pris på Google. Alt du trenger å gjøre er å åpne Google og søke etter “bitcoin kurs”. Du vil da se gjeldende bitcoin-pris i USD, sammen med endringen i prisen de siste 24 timene. Om du er mer interessert i prisen på Bitcoin i norske kroner, kan du bruke søketermen BTC vs NOK. 

Da får du opp en graf med nøyaktig pris, og i tillegg kan du søke på prisutviklingen langt tilbake i tid for å se om markedet går opp eller ned for tiden. 

Det er viktig å huske at bitcoin-prisen er volatil og kan endre seg raskt, så det er viktig å sjekke den ofte. Du kan også sette opp et varsel på Google slik at du får beskjed når prisen endres. 

Dette kan hjelpe deg med å holde tritt med det stadig skiftende bitcoin-markedet. Det finnes også andre nettsteder og apper som kan hjelpe deg med å spore prisen på bitcoin. Uansett hvilken metode du velger, er det viktig å holde deg informert om gjeldende bitcoin-pris slik at du kan ta de mest informerte beslutningene om investeringene dine.

Hvor mye koster det å kjøpe Bitcoin?

Når det gjelder Bitcoin-utveksling, varierer de typiske prisene og avgiftene avhengig av plattformen. Generelt sett er spredprisen forskjellig mellom kjøps- og salgsprisen, og denne vil typisk variere fra 0,1 % til 0,5 %. 

Det kan også være bruksavgifter på børsen i tillegg, som belastes vanligvis som en prosentandel av det totale transaksjonsbeløpet og kan variere fra 0,2 % til 0,5 %. I tillegg kan enkelte plattformer også kreve et raskt transaksjonsgebyr, som kan variere fra 0,1 % til 1 %. 

Til slutt belastes vekslingsgebyrer som en prosentandel av det totale transaksjonsbeløpet og kan variere fra 0,2 % til 0,5 %. 

Alle disse avgiftene bør tas i betraktning når du kjøper Bitcoins, da disse kan øke over tid. Det er også viktig å huske at forskjellige børser kan ha forskjellige gebyrstrukturer, og det er alltid best å undersøke en plattform før du bruker den.

Oppsummering

  • Sjekk prisen på bitcoin jevnlig for å kunne sammenligne kryptobørser på prisene du får for kjøp og salg
  • Lær deg elementær avlesning av grafer for å følge med på utviklingen av prisen. Dette kan hjelpe deg til å fange opp gode tidspunkter for å kjøpe og selge. 
  • Bruk Google eller andre søkemotorer for å få en oppdatert pris som er nøyaktig i markedet.

Derfor er sex så sunt

Derfor er sex så sunt

Har du også lagt merke til at alle sier at sex er så sunt? Kanskje du begynner å tenke at det er noe i det? For det er nemlig det! Sex er utrolig sunt for både ens mentale helse og ens fysiske helse. Hva er det egentlig som gjør sex så sunt?

Psykiske fordeler ved sex

Heldigvis er det mange mentale fordeler ved å ha sex. For det første er sex bra mot stress, noe som dessverre rammer flere og flere nordmenn. Kanskje du har en presserende oppgave på jobben eller en eksamen som fyller for mye og tar bort alt overskuddet ditt? Ved å dyrke god sex kan man lett bli kvitt stress, ettersom sex frigjør lykkehormoner til kroppen din slik at du slapper bedre av. Det kan være mange årsaker til at man ikke har sex. Kanskje parforholdet har blitt for rutinepreget, eller kanskje man ikke har noen fast sexpartner. Hvis du er en av de som er alene eller befinner deg i et parforhold som trenger en seksuell gnist, er det masse hjelp og inspirasjon å få her på Lovebuddy.no

Sex senker også stresshormonnivået, så vel som blodtrykket, i kroppen din, slik at du kan få flere stressfrie dager. I tillegg kan sex lindre smerte og forhindre depresjon. Hvis du har hodepine eller føler deg litt mer opprørt enn vanlig, kan sex være løsningen. Det er fordi nivået av kroppens naturlige “antidepressiva”, serotonin, stiger i kroppen etter sex. Under sex og intimitet kommer det humørsvingende hormonet oxytocin også inn i spillet, noe som gir deg flere lykkelige stunder og dager.

Fysiske fordeler ved sex

Heldigvis er det i tillegg til de mentale fordelene også mange fysiske fordeler med å ha sex. For det første gir sex deg et godt og sunt hjerte. Studier har vist at personer som har sex to eller flere ganger i uken, har lavere risiko for å få hjerteproblemer enn de som ikke har sex så ofte.

Samtidig senker et vanlig sexliv blodtrykket, som igjen motvirker hjerteproblemer og reduserer risikoen for hjertestans. For det andre trener du faktisk underlivet ved å ha sex – spesielt for kvinner som virkelig har fordel av å trene både underliv og skjede regelmessig. Kvinner som har sex, har ofte også lettere orgasmer når de trener kroppen sin for å kunne fange signalene om nytelse bedre og bedre.

Så sex er bra for både kropp og sjel, så bare kom i gang og nyt det.

DAB – en fiasko

DAB – en fiasko

DAB-radioen ble innført i Norge så langt tilbake som 1995, og i 2011 ble det besluttet at FM-nettverket skulle bli slukket over hele landet. Men eventyret ble slett ikke som forventet. Hva skjedde med radioen?

Innføring av DAB

FM-nettverket ble slukket i Norge i 2017. Danmark hadde egentlig tatt beslutningen om å ta følge, men har siden ombestemt seg, og skal likevel videreføre FM. En rekke andre land har også besluttet at de ikke skal kopiere oss, men heller fortsette å sende over FM-nettverket. Dette inkluderer Storbritannia, Spania og Latvia., I Sverige vil FM være oppe og gå i hvert fall til 2047.

Så hvorfor skjedde det i Norge? NRK var en av de ivrigste pådriverne, og lovte klarere lyd, bedre distribusjon i distriktene og nye funksjoner som tekst og billedstrøm direkte på radioen. Og dette høres da vitterlig bra ut.

DAB – en fiasko
Den gamle FM-radioen gjør ikke lenger nytten

Og fra distributørens side er det et spørsmål om kostnader. Kringkasting er dyrt, og selv om DAB i seg selv koster det samme som FM, er det plass til over fem ganger så mange kanaler. Et overbelastet FM-nett ville kreve betydelige oppgraderinger for å kunne gi et tilsvarende tilbud.

Ikke det samme som nettradio

Selv om DAB gir digitale radiosignaler, er det ikke det samme som at det sendes over internett. Og DAB har flere fordeler sammenlignet med nettradio. Bedre distribusjon, stabilitet og kapasitet er nøkkelord. Men mens DAB stort sett brukes til lyd, har internett flere bruksområder.

Apper og smarttelefoner har tatt over livene våre, og nå kan vi spille Online Casino, betale regninger og se TV direkte over internett. DAB gir oss riktignok både tekst og bilder sammen med radiosendingene, men det stopper også der.

DAB og DAB+

Ytterligere forvirrelse har kommet med den mer moderne DAB+-teknologien. DAB+ er en oppgradert versjon av vanlig DAB, og øker antallet kanaler samtidig som det er bedre tilrettelagt for tekst og bilder. Men de gamle DAB-radioene kan ikke ta imot DAB+-signaler, og dermed var det nok en overgang for alle som hadde kassert det gamle FM-apparatet mot en ny DAB-radio for å fortsatt nye radiosendinger.

Resultatet

Resultatet fra nedleggelsen av FM-nettverket har vært katastrofalt for de store aktørene. Allerede i 2018 hadde P4-gruppen tapt 44 millioner i omsetning sammenlignet med 2017, og mistet 120 000 kroner i annonseomsetning hver eneste dag. Og Bauer Media hadde tapt 52 millioner i løpet av de første to årene.

Lyttertallene har også falt betraktelig, og i dag er det bare 37% av landets befolkning som daglig hører på NRK radio. Og det ser ikke særlig lyst ut i fremtiden heller. Du kan følge med på oppdaterte lyttertall på denne siden.

Veien videre

Så hva kan gjøres for å ta radioen tilbake? Det trenger faktisk ikke være så vanskelig, og ikke særlig kostbart heller. Faktisk kan FM-nettet bare skrus på igjen. Med et tastetrykk. Ja, det er faktisk så lett.

Og det betyr heller ikke nok en utskiftning av hele landets radiopark. For i motsetning til andre veien, kan alle DAB-radioer ta imot FM-signaler. Det er bare å trykke på FM-knappen. Hvorfor skal Norge, som eneste land i verden, tviholde på en mislykket teknologi?