Derfor er sex så sunt

Har du også lagt merke til at alle sier at sex er så sunt? Kanskje du begynner å tenke at det er noe i det? For det er nemlig det! Sex er utrolig sunt for både ens mentale helse og ens fysiske helse. Hva er det egentlig som gjør sex så sunt?

Psykiske fordeler ved sex

Heldigvis er det mange mentale fordeler ved å ha sex. For det første er sex bra mot stress, noe som dessverre rammer flere og flere nordmenn. Kanskje du har en presserende oppgave på jobben eller en eksamen som fyller for mye og tar bort alt overskuddet ditt? Ved å dyrke god sex kan man lett bli kvitt stress, ettersom sex frigjør lykkehormoner til kroppen din slik at du slapper bedre av. Det kan være mange årsaker til at man ikke har sex. Kanskje parforholdet har blitt for rutinepreget, eller kanskje man ikke har noen fast sexpartner. Hvis du er en av de som er alene eller befinner deg i et parforhold som trenger en seksuell gnist, er det masse hjelp og inspirasjon å få her på Lovebuddy.no

Sex senker også stresshormonnivået, så vel som blodtrykket, i kroppen din, slik at du kan få flere stressfrie dager. I tillegg kan sex lindre smerte og forhindre depresjon. Hvis du har hodepine eller føler deg litt mer opprørt enn vanlig, kan sex være løsningen. Det er fordi nivået av kroppens naturlige “antidepressiva”, serotonin, stiger i kroppen etter sex. Under sex og intimitet kommer det humørsvingende hormonet oxytocin også inn i spillet, noe som gir deg flere lykkelige stunder og dager.

Fysiske fordeler ved sex

Heldigvis er det i tillegg til de mentale fordelene også mange fysiske fordeler med å ha sex. For det første gir sex deg et godt og sunt hjerte. Studier har vist at personer som har sex to eller flere ganger i uken, har lavere risiko for å få hjerteproblemer enn de som ikke har sex så ofte.

Samtidig senker et vanlig sexliv blodtrykket, som igjen motvirker hjerteproblemer og reduserer risikoen for hjertestans. For det andre trener du faktisk underlivet ved å ha sex – spesielt for kvinner som virkelig har fordel av å trene både underliv og skjede regelmessig. Kvinner som har sex, har ofte også lettere orgasmer når de trener kroppen sin for å kunne fange signalene om nytelse bedre og bedre.

Så sex er bra for både kropp og sjel, så bare kom i gang og nyt det.

DAB – en fiasko

DAB-radioen ble innført i Norge så langt tilbake som 1995, og i 2011 ble det besluttet at FM-nettverket skulle bli slukket over hele landet. Men eventyret ble slett ikke som forventet. Hva skjedde med radioen?

Innføring av DAB

FM-nettverket ble slukket i Norge i 2017. Danmark hadde egentlig tatt beslutningen om å ta følge, men har siden ombestemt seg, og skal likevel videreføre FM. En rekke andre land har også besluttet at de ikke skal kopiere oss, men heller fortsette å sende over FM-nettverket. Dette inkluderer Storbritannia, Spania og Latvia., I Sverige vil FM være oppe og gå i hvert fall til 2047.

Så hvorfor skjedde det i Norge? NRK var en av de ivrigste pådriverne, og lovte klarere lyd, bedre distribusjon i distriktene og nye funksjoner som tekst og billedstrøm direkte på radioen. Og dette høres da vitterlig bra ut.

Den gamle FM-radioen gjør ikke lenger nytten

Og fra distributørens side er det et spørsmål om kostnader. Kringkasting er dyrt, og selv om DAB i seg selv koster det samme som FM, er det plass til over fem ganger så mange kanaler. Et overbelastet FM-nett ville kreve betydelige oppgraderinger for å kunne gi et tilsvarende tilbud.

Ikke det samme som nettradio

Selv om DAB gir digitale radiosignaler, er det ikke det samme som at det sendes over internett. Og DAB har flere fordeler sammenlignet med nettradio. Bedre distribusjon, stabilitet og kapasitet er nøkkelord. Men mens DAB stort sett brukes til lyd, har internett flere bruksområder.

Apper og smarttelefoner har tatt over livene våre, og nå kan vi spille Online Casino, betale regninger og se TV direkte over internett. DAB gir oss riktignok både tekst og bilder sammen med radiosendingene, men det stopper også der.

DAB og DAB+

Ytterligere forvirrelse har kommet med den mer moderne DAB+-teknologien. DAB+ er en oppgradert versjon av vanlig DAB, og øker antallet kanaler samtidig som det er bedre tilrettelagt for tekst og bilder. Men de gamle DAB-radioene kan ikke ta imot DAB+-signaler, og dermed var det nok en overgang for alle som hadde kassert det gamle FM-apparatet mot en ny DAB-radio for å fortsatt nye radiosendinger.

Resultatet

Resultatet fra nedleggelsen av FM-nettverket har vært katastrofalt for de store aktørene. Allerede i 2018 hadde P4-gruppen tapt 44 millioner i omsetning sammenlignet med 2017, og mistet 120 000 kroner i annonseomsetning hver eneste dag. Og Bauer Media hadde tapt 52 millioner i løpet av de første to årene.

Lyttertallene har også falt betraktelig, og i dag er det bare 37% av landets befolkning som daglig hører på NRK radio. Og det ser ikke særlig lyst ut i fremtiden heller. Du kan følge med på oppdaterte lyttertall på denne siden.

Veien videre

Så hva kan gjøres for å ta radioen tilbake? Det trenger faktisk ikke være så vanskelig, og ikke særlig kostbart heller. Faktisk kan FM-nettet bare skrus på igjen. Med et tastetrykk. Ja, det er faktisk så lett.

Og det betyr heller ikke nok en utskiftning av hele landets radiopark. For i motsetning til andre veien, kan alle DAB-radioer ta imot FM-signaler. Det er bare å trykke på FM-knappen. Hvorfor skal Norge, som eneste land i verden, tviholde på en mislykket teknologi?