Økonomisk Uføre: Helsepåvirkninger, Årsaker og Løsninger

Økonomisk Uføre: Helsepåvirkninger, Årsaker og Løsninger

Å havne i økonomisk uføre er en påkjenning som kan få alvorlige konsekvenser for både den fysiske og mentale helsen til en person. Dette kan skyldes ulike årsaker, og det er viktig å forstå dem for å kunne takle problemet effektivt.

Årsaker til Økonomisk Uføre

Arbeidsledighet: En av de mest vanlige årsakene til økonomisk uføre er arbeidsledighet. Å miste jobben kan føre til betydelig inntektsreduksjon og økonomisk usikkerhet. Denne situasjonen kan bli spesielt utfordrende når det er vanskelig å finne nytt arbeid.

Helseproblemer: Alvorlige helseproblemer kan være en annen utløsende faktor for økonomisk uføre. Medisinske behandlinger, medisinering og sykehusopphold kan føre til betydelige økonomiske utgifter. Samtidig kan helseproblemer begrense ens evne til å arbeide fulltid eller i det hele tatt.

Høy gjeldsbelastning: Akkumulering av stor gjeld, som kredittkortgjeld eller studielån, kan føre til økonomisk press. Renter og avdrag kan bli overveldende, og gjeldsbyrden kan føre til at en person ikke har nok penger til andre nødvendigheter.

Manglende økonomisk planlegging: En annen årsak til økonomisk uføre kan være manglende forståelse for personlig økonomi og dårlig økonomisk planlegging. Dette kan føre til overspending, mangel på nødfond, og generell økonomisk sårbarhet.

Uforutsette utgifter: Plutselige, store utgifter som bilreparasjoner, boligskader eller høyere boligkostnader kan raskt skape en økonomisk krise. Mangel på en buffer for uforutsette utgifter kan forverre situasjonen.

Helsepåvirkninger av Økonomisk Uføre

Den økonomiske belastningen som følger med uføret kan ha en rekke negative konsekvenser for helsen:

Stress og Angst: Økonomisk stress er en betydelig katalysator for kronisk stress og angst. Bekymring for å kunne betale regninger, opprettholde eiendeler eller dekke grunnleggende behov kan være overveldende og føre til alvorlige mentale helseproblemer.

Depresjon: Den vedvarende byrden av økonomiske bekymringer kan føre til depresjon, da det kan føles som om det ikke er noen vei ut av situasjonen. Mangel på økonomisk håp kan ta en stor toll på ens følelse av velvære.

Fysisk Helse: Økonomisk uføre kan også påvirke den fysiske helsen negativt. Personer i økonomiske kriser har ofte begrenset tilgang til helsetjenester og kan nedprioritere egenomsorg på grunn av begrensede ressurser. Dette kan føre til forverring av eksisterende helseproblemer.

Søvnproblemer: Kronisk økonomisk stress kan resultere i søvnproblemer, inkludert søvnløshet og nedsatt søvnkvalitet. Dette igjen kan forverre både den fysiske og mentale helsen.

Løsninger for Økonomisk Uføre

Det er viktig å merke seg at det finnes løsninger for å takle økonomisk uføre og lindre de relaterte helseproblemene. Dette inkluderer:

 • Budsjettplanlegging og økonomisk planlegging for å få kontroll over inntektene og utgiftene.
 • Søke økonomisk rådgivning for å få profesjonell veiledning.
 • Arbeide med gjeldshåndtering og reduksjon av gjeld. Her kan et omstartslån være aktuelt (se mer på https://www.omstartslan.com/no/)
 • Bygge en nødfond for å håndtere uforutsette utgifter.
 • Ta vare på den mentale helsen ved å søke profesjonell hjelp hvis nødvendig, samt praktisere stressmestringsteknikker som trening, meditasjon og sosial støtte.

Forebygging av Økonomisk Uføre

I tillegg til å takle økonomisk uføre når det har oppstått, er det også viktig å vurdere forebyggende tiltak for å unngå å havne i en økonomisk krise:

 1. Budsjettering og Planlegging: Utvikle en nøye gjennomtenkt budsjetteringsplan som gir oversikt over inntekter og utgifter. Dette hjelper med å sikre at du lever innenfor dine midler og kan spare penger for fremtiden.
 2. Nødplan: Ha alltid en nødplan for uforutsette hendelser. Opprett en nødfond som kan dekke minst tre til seks måneders levekostnader i tilfelle tap av inntekt eller uventede utgifter.
 3. Gjeldsstyring: Hvis du har gjeld, arbeid med en plan for å redusere og eliminere den. Prioriter høyrente gjeld først, som kredittkortgjeld, for å unngå store renteutgifter.
 4. Forsikring: Sørg for at du har helseforsikring og andre relevante forsikringer for å beskytte deg mot uforutsette hendelser som medisinske kostnader eller tap av eiendeler.
 5. Edukasjon: Øk din økonomiske kunnskap ved å lese bøker, delta på økonomiske workshops eller søke rådgivning fra fagfolk. Jo mer du forstår om personlig økonomi, jo bedre er du rustet til å håndtere økonomiske utfordringer.

Konklusjon

Å havne i økonomisk uføre kan ha alvorlige konsekvenser for både fysisk og mental helse. Årsakene til økonomisk uføre kan variere, men det er viktig å erkjenne at det finnes måter å takle problemet på. Ved å ta skritt for å forstå dine økonomiske forhold, utvikle en plan og søke nødvendig støtte, kan du jobbe deg ut av økonomisk uføre og redusere de negative helsepåvirkningene. Forebygging er også nøkkelen, så ta ansvar for din økonomiske fremtid ved å implementere sunne økonomiske vaner og planlegge for uforutsette hendelser. Med riktig innsats og støtte kan du komme på vei til økonomisk stabilitet og bedre helse.

Få den beste søvnen med en kvalitetsseng fra Bedrenaetter.no

Få den beste søvnen med en kvalitetsseng fra Bedrenaetter.no

Bedrenaetter.no er en av de mest populære forhandlere av senger og madrasser. Selv om kjøp av ny seng er en større utgift på kontoen, er kjøpet en investering i både din fysiske og psykiske helse.

Før du kjøper sengen din hos Bedrenaetter.no, bør du tenke over behov og krav til design.

Dette bør du være oppmerksom på når du kjøper ny seng

Vi mennesker har forskjellige behov når det kommer til ergonomi, støtte og komfort. Når du handler hos Bedrenaetter.no, kan du nyte fordelen ved å kunne sammenligne forskjellige sengemodeller.

Du kan bruke følgende overveielser når du vil finne den beste sengen:

 • Hvilken modell skal sengen min være – kontinental, justerbar eller boksmadrass?
 • Hvor hard skal madrassen min være?
 • Hvor stor skal sengen være?
 • Hva skal prisen være?

Først og fremst skal du velge seng i den ønskede kategorien. Ønsker du å bruke sengen din til lesing og avslapning, kan det være en justerbar seng som er det rette valget for deg. Skal sengen din derimot være laget for å kunne brukes i mange år fremover, kan kontinental eller boksmadrass være løsningen.

Når du har funnet den rette modellen hos Bedrenaetter.no, skal du bestemme deg for hvor hard madrass du skal ha, og størrelsen.

Det lønner seg å velge kvalitet

Kvaliteten på nattesøvnen din henger i stor grad sammen med kvaliteten på sengen din. Sengen din skal være skapt for å møte dine fysiske behov, og den skal være laget av sunne og solide materialer.

Du kan betrakte kjøp av seng hos Bedrenaetter.no som en sikker investering i din fysiske trivsel og din mentale helse. En god og sammenhengende søvn forbedrer hukommelsen din, humøret ditt og din evne til å løse problemer i de våkne timene.

Derfor skal du handle hos Bedrenaetter.no

Du trenger ikke ha erfaring med kjøp av ny seng for å finne den beste modellen. Bedrenaetter.no har et godt utvalg, så du enkelt kan søke etter de forskjellige sengetypene. Alle senger er nøye beskrevet i forhold til egenskaper, design og materialer hos Bedrenaetter.no, så du enkelt kan ta en beslutning om hvilken seng som er den rette for deg.

Din nye seng leveres direkte hjem til deg, så du slipper å måtte transportere den.Bedre Nætter: Din partner for bedre søvn – og din garanti for god søvn både nå og i fremtiden.

Helsefordeler av Trening: Fra Mental til Fysisk Velvære og Mer

Helsefordeler av Trening: Fra Mental til Fysisk Velvære og Mer

Treningsverdenen er mye mer enn bare kroppslig forbedring, det er en arena der sinn, kropp og sjel kan komme sammen for å skape en sunnere livsstil (les også om yoga for å styrke immunforsvaret). Denne artikkelen vil se på helsefordelene ved regelmessig trening, samt hvordan et hjemmegym kan være en nyttig løsning for å oppnå disse fordelene.

Fysisk helse

Fysisk aktivitet er fundamentalt for menneskekroppens helse. Treningsrutiner som vektløfting, kardiovaskulære øvelser, og fleksibilitetsøvelser kan bidra til å forbedre ulike aspekter av den fysiske helsen. Her er noen viktige fordeler:

 1. Hjerte- og lungehelse: Regelmessig trening kan redusere risikoen for hjertesykdommer og hjerneslag. Det hjelper også med å forbedre lungekapasiteten og kan bidra til å forhindre og kontrollere høyt blodtrykk.
 2. Styrke og utholdenhet: Trening, spesielt styrketrening, kan bidra til å bygge sterkere muskler og skjelett. Det forbedrer også utholdenheten, slik at du kan gjøre dine daglige aktiviteter med mindre anstrengelse.
 3. Vektregulering: Trening kan bidra til vekttap og bidrar til å opprettholde en sunn vekt, som igjen bidrar til å redusere risikoen for ulike helseproblemer, inkludert diabetes type 2 og visse typer kreft.

Diabetesforbundet har laget en fin videosnutt om hva som skjer med blodsukkeret når du trener:

Mental helse

Trening er like kraftfull for mental helse som det er for den fysiske. Her er noen av de største fordelene:

 1. Forbedret humør: Fysisk aktivitet utløser produksjonen av endorfiner, kjent som “lykke” -hormoner, som forbedrer humøret og fremmer en følelse av velvære.
 2. Redusert stress og angst: Trening kan bidra til å redusere stressnivået og symptomer på angst ved å forbedre kroppens evne til å takle stress.
 3. Bedre søvn: Trening kan forbedre søvnkvaliteten, noe som igjen kan bidra til bedre hukommelse, økt kreativitet, og generelt bedre kognitiv funksjon.

Dr Wasim har noen gode innspill på hvordan du kan jobbe med lav selvfølelse og lav selvtillitt:

Hjemmegym: En praktisk løsning

Tilgang til treningsutstyr hjemme kan være en stor fordel, spesielt for de som har stramme timeplaner eller som foretrekker personlig plass. Med et hjemmegym kan du skreddersy dine treningsøkter til dine egne behov og preferanser, og trene når som helst på dagen uten å bekymre deg for reise- eller åpningstider.

Å sette opp et hjemmegym kan kreve en viss økonomisk investering. Du vil trenge plass og utstyr, noe som kan være en betydelig utgift. Heldigvis finnes det flere måter å finansiere dette på, inkludert sparing, betalingsplaner eller lån, som du kan finne mer informasjon om på https://lånepenger.no.

Hvis du vurderer å ta opp lån for å finansiere et hjemmegym, er det viktig å vurdere dine økonomiske forhold nøye. Hvor mye du kan låne, og hvor lenge du har til å betale det tilbake, vil variere avhengig av din personlige økonomi. Det er også viktig å sammenligne renter og vilkår fra forskjellige långivere før du tar en beslutning. Det kan være lurt å rådføre seg med en økonomisk rådgiver for å forstå alle muligheter og konsekvenser før du tar et lån.

Konklusjon

Enten det er for forbedret fysisk helse, bedre mental velvære, eller begge deler, er fordelene ved regelmessig trening mange. Et hjemmegym kan være en praktisk måte å sørge for regelmessig trening på, selv om det kan kreve en viss økonomisk investering. Så lenge det er gjort ansvarlig, kan det å låne penger for å sette opp et hjemmegym være en verdifull investering i din langsiktige helse.

Angst under barseltiden

Angst under barseltiden

Angst under barseltiden kan være en utfordring for mange kvinner. Det er vanlig å oppleve en viss grad av angst og bekymring når man har en nyfødt baby, men hvis disse følelsene blir overdrevne eller forstyrrende, kan det hende at man lider av angst.

Symptomene på angst kan variere fra person til person, men noen av de vanligste inkluderer en følelse av indre uro, hjertebank, pustevansker, kvalme og svimmelhet. Noen kvinner kan også oppleve panikkanfall eller obsessiv bekymring om sikkerheten til babyen.

Derfor opplever gravide angst

Det er flere årsaker til at kvinner kan oppleve angst under barseltiden. Hormonelle endringer i kroppen kan spille en rolle, og det kan også være stressende å håndtere den nye rollen som mor samtidig som man prøver å tilpasse seg en ny livsstil og rutine. Søvnmangel kan også forverre symptomer på angst.

Hvis du opplever angst under barseltiden, er det viktig å søke hjelp fra helsepersonell. En lege eller psykolog kan hjelpe deg med å finne de riktige behandlingsalternativene for din situasjon, inkludert terapi eller medikamentell behandling.

Bekymring for uønsket graviditet

En annen faktor som kan forårsake angst under barseltiden er bekymring for en uønsket graviditet. Hvis du er seksuelt aktiv og ikke ønsker å bli gravid igjen, er det viktig å bruke riktig prevensjon. Det finnes en rekke prevensjonsalternativer som er trygge og effektive for kvinner som ammer eller nylig har født.

En populær prevensjonsmetode for kvinner som ammer er hormonelle prevensjonsmidler, som p-piller eller hormonelle spiral. Disse prevensjonsmidlene kan inneholde østrogen og progesteron, som kan påvirke ammingen. Derfor kan andre hormonelle prevensjonsmidler som bare inneholder progesteron, være mer passende for kvinner som ammer.

Det er også viktig å huske på at prevensjon ikke bare handler om å unngå uønsket graviditet, men også om å beskytte seg mot seksuelt overførbare infeksjoner. Bruk av kondom er en effektiv måte å redusere risikoen for seksuelt overførbare infeksjoner, og det kan også gi beskyttelse mot uønsket graviditet.

Hvis du er bekymret for om du kan være gravid igjen, er det viktig å ta en graviditetstest.

Graviditetstester er tilgjengelige på apoteket og kan gi en pålitelig indikasjon på om du er gravid eller ikke. Hvis du er usikker på hvordan du skal bruke en graviditetstest, kan du spørre en psykolog eller lege for veiledning.

Ta vare på din mentale helse

I tillegg til å ta vare på din fysiske helse, er det også viktig å ta vare på din mentale helse under barseltiden. Hvis du opplever symptomer på angst eller depresjon, bør du søke hjelp fra helsepersonell.

Det finnes en rekke behandlingsalternativer som kan hjelpe deg med å håndtere og overvinne disse symptomene, inkludert terapi, medikamentell behandling og livsstilsendringer.

Det er også viktig å huske at du ikke er alene. Mange kvinner opplever angst og bekymring under barseltiden, og det er viktig å søke støtte fra familie og venner. Det kan også være nyttig å delta på støttegrupper eller delta i online fora for kvinner som opplever lignende utfordringer.

Til slutt er det viktig å huske at barseltiden kan være en utfordrende, men også en utrolig spesiell og unik tid i livet ditt. Ved å ta vare på din fysiske og mentale helse, bruke riktig prevensjon og søke støtte fra de rundt deg, kan du hjelpe deg selv til å håndtere disse utfordringene og nyte den spesielle tiden med din nyfødte baby.

Typiske plager og sykdommer hos barn

Ung gutt som kaster opp i ei bøtte

Barn er ikke som oss voksne, de liker å leke ute, være aktive og utforske verden. Immunforsvaret har ei heller ikke blitt fullstendig utviklet hos dem og det fører ofte til enkelte sykdommer og plager som berører barn mer enn det det gjør voksne. Det betyr derimot ikke at man skal begrense barnet sitt i å være aktiv og utforske det som er rundt, ei heller la dem få være aktive. Det man skal derimot gjøre er å passe på at barnet i sin helhet er frisk og være obs på sykdommer som dukker opp. Enkelte sykdommer eller plager kan være mer alvorlige enn andre. Vi vil videre liste opp typiske sykdommer og plager som berører barn ofte, fra de aller minste til de noe litt mer eldre barna. 

1. Bleieutslett 

​Huden er som vi kanskje vet kroppens naturlige barriere. Denne barrieren påvirkes av blant annet av høy fuktighet slik som en tett bleie, irritasjon fra urin og avføring, eller såpe og vann som fjerner naturlige fettstoffer fra huden. Da kan blant annet bleieutslett oppstå på hudområdene som er i direkte kontakt med bleien. Tiltak mot slike utslett kan være:  

 • Stell av bleieområdet er viktig både som forebygging og behandling.
 • Skift bleie ofte slik at barnets hud holdes tørr.
 • La barnet lufte stumpen uten bleie i perioder.
 • Bruk stelleoljer til å vaske med. Det er skånsomt og behagelig. Unngå å vaske med såpe som kan virke uttørrende på huden.
 • Smør huden med en sinkholdig salve etter hvert stell. Slike stellesalver kalles også barrieresalver fordi de er vannavstøtende og beskytter og reparerer den naturlige hudbarrieren. Salverester kan fjernes med babyolje. Spør etter barrieresalve på apoteket.

2. Feber hos barn

Feber er et typisk tegn på sykdom, men det er trenger ikke være sammenheng med feber og alvorlighetsgrad. Hvis et barn får feber i løpet av de første tre levemånedene, kan barnet være alvorlig sykt, og du må kontakte lege. Eldre barn kan ha høy feber uten å være særlig plaget eller alvorlig syke. Barn kan være alvorlig syke uten feber. ​Det er ikke mulig å avgjøre om barnet har feber ved å kjenne på huden. Det sikreste er å måle temperaturen i endetarmen. Bruk digitalt termometer. Temperaturmåling med øretermometer kan være upålitelig hos barn og anbefales ikke. Høy feber, over 40°, kan være en belastning for kroppen, imidlertid er feber i seg selv ikke farlig. Hvis temperaturen nærmer seg 42°, vil feberreaksjonen bremses av kroppen selv.

3. Tett nese hos barn

Effektiv svelging og luktesansen er avhengig av åpen nese. Ved tett nese nedsettes oppvarming, filtrering og fukting av luften. Tett nese kan også forstyrre nattesøvnen. ​Fra halvtårsalder til 2-3 årsalder er mange barn forkjølet ganske ofte. Dette kan gi sugevansker eller forstyrre søvnen, fordi barnet blir nødt til å puste med åpen munn. Det å sove med hevet hodeleie kan redusere slimhinnehevelsen. Forsøk å heve hodeenden av barnets seng (ca. 10-20 cm). Det er ikke noe i veien for å la barnet sove slik, enten det er forkjølet eller ikke. Er barnet plaget av nesetetthet, er det fint å bruke saltvannsdråper morgen og kveld.

Vi har snakket om 3 av de vanligste typer sykdom og plager som barn kan ha. Dersom du er usikker på hva ditt barn er plaget av og om det er alvorlig, så anbefaler vi at du tar kontakt med lege. Det er slik at sykdommer i de første levemånedene vil være mer alvorlige enn de samme symptomene hos et barn som har blitt noe eldre. Men husk, sykdommer på et generelt grunnlag er med på å bygge opp immunforsvaret hos barnet, noe som er til hjelp mot fremtidige plager og sykdommer. 

5 Symptomer kvinner alltid bør ta opp med legen

Kvinner som sitter bekymret i sofakroken

Kvinnehelse har stadig blitt et større diskusjonsområde i dagens media og vi skal i denne artikkelen dekke noen av de største symptomene en kvinne alltid bør ta opp med legen. Det er enkelt å avvise symptomer som ikke viker så viktige med det første, men som kan være et tidlig tegn på en alvorlig underliggende tilstand. Om du har andre symptomer som ikke er dekket under, men som du mener kan være et symptom på noe, så anbefaler vi at du oppsøker en lege. 

1. Endringer i brystene:

Det er viktig å ofte undersøke brystene for å kunne oppdage tidlige tegn på brystkreft som i dag er verdens vanligste kreftdiagnose. Det anbefales at kvinner undersøker brystene sine minst en gang i måneden. 

En klump i brystet er det mest gjenkjennelige og vanligste tegnet på brystkreft. Heldigvis er de fleste klumper i brystet ikke kreft. Andre endringer man bør se etter er:

 • Ubestemte forandringer i brystet, som form og størrelse
 • Klumper eller hevelse i armhulen
 • Sekret fra brystvortene (særlig om det er blodig eller vannaktig)
 • Fortykket hud (likner “appelsinhud”)
 • Søkk inn i huden
 • Brystvorte som vender innover
 • Smerter i brystene hos kvinner etter overgangsalderen
 • Hudforandringer eller åpent sår, for å nevne noen

2. Kraftige eller uregelmessige blødninger 

Det er mange faktorer som kan påvirke din menstruasjonssyklus slik som stress, vekttap og alt for mye trening. Derimot, hvis dine blødninger er kraftigere eller mer uregelmessige, så er lurt å ta kontakt med legen din ettersom det kan skyldes flere underliggende faktorer. Bortsett fra at det kan være en ulempe, kan kraftige blødninger forårsake blodmangel. Dette kan også være et tegn på bindevevssvulster, polypper, eller livmor-/livmorhalskreft.

regelmessig blødning er vanligvis på grunn av at menstruasjonssyklusen ikke fungerer som den skal. Seksuelt overførbare sykdommer, cyster på eggstokkene, godartede vekster i livmoren eller i livmorhalsen og livmor-/livmorhalskreft er typiske eksempler som kan føre til uregelmessig blødning.

3. Et vedvarende dårlig humør 

Forskning viser at depresjon er vanligere hos kvinner enn hos menn. Enkelte tegn man bør kjenne etter er vedvarende dårlig humør, irritabilitet eller for eksempel mangel på energi og søvnproblemer. Depresjon er en tilstand som må behandles, så det er viktig å ta dette opp med legen. Fødselsdepresjon er en underdiagnostisert tilstand, og mange kvinner føler skam for å søke hjelp på grunn av de høye forventningene som en nybakte mor kan føle på.

4. Smerte ved samleie 

Så mange som 3 av 4 kvinner har opplevd smerter ved samleie eller ved andre tidspunkter i livet ditt. Smerter ved samleie er ikke er ukjent fenomen, men veldig mange kvinner opplever det fra en veldig ung alder og tør ikke å spørre om hjelp rundt dette på grunn av skam. Det er flere grunner til smerter ved samleie, noen eksempler har vi listet under: 

 • Endometriose
 • Vaginal tørrhet
 • Atrofisk vaginitt (tynne og tørre slimhinner i skjeden, som ofte inntreffer etter overgangsalderen)
 • Bekkenbetennelse
 • Eggstokksvulst
 • Bindevevssvulst
 • Infeksjoner
 • Vulvodyni (smerter i vulva)
 • Vaginismus

5. Vedvarende utmattethet

Selv om det er svært vanlig å føle seg trøtt, kan kroppen din prøve å fortelle deg at noe er galt hvis du opplever vedvarende utmattelse, som også kalles fatigue. Rosen forteller at det finnes flere mulige årsaker til fatigue:

 • Jernmangel
 • Mangel på vitamin D
 • Depresjon
 • Hjertesykdom
 • Mangel på kvalitetssøvn

Symptomer på tilstanden er trøtthet, å føle seg kald, mangel på konsentrasjon, depresjon, tørr hud, flisete hår og sprø negler, forstoppelse, vektøkning, en lav hjerterytme, muskelsmerter og svakhet i musklene. Snakk med legen hvis du opplever disse symptomene.

Ungdom og seksualitet

Mann og dame som kysser hverandre

Når man skal snakke med sine barn om sex, så er det greit å ha litt grunnleggende kunnskaper om hvordan man kan formulere seg og hva ungdom i disse dager tenker på når det kommer til dette temaet. Det er ikke alltid like lett for en voksen å forstå dagens samfunn og hva som er viktig, ikke viktig og det er kanskje en stund siden man selv har vært ungdom og stått i akkurat samme situasjon. Åpenhet gjør ungdom trygge på seg selv og vil samtidig ruste dem til å ta gode valg under ungdomstiden sin. Les mer om ungdom og seksualitet her. Les flere artikler om seksualitet her.

Enklere å ta riktige valg i dag

Det er mange voksne mennesker som tror og mener at dagens ungdom som er påvirket av sosiale medier vet veldig mye om temaet sex og at dette er noe av grunnen til at dagens ungdom debuterer tidligere enn noen gang før og kanskje til og med før sine foreldre gjorde når de var ungdom. Det er også ment av den eldre generasjon at dette er grunnen til at det oppstår seksuelle problemer og at mange blir uønskede gravide i ung alder. Derimot viser dagens forskning at dette ikke er helt sant, og tvert imot viser at jo mer man vet om sin egen kropp og seksualitet, jo lettere er det å ta valg som både er gode og riktige for en selv. 

Ungdom forstår mer i dag

Dagens ungdom er faktisk mer trygge på sin egen kropp og seksualitet enn noen gang før, selv om det kommer nyheter om kroppspress i media nesten daglig. Dagens ungdom er også samtidig dyktigere enn noen gang før til å bygge relasjoner til andre mennesker og også er bedre til å bruke prevensjon enn noen gang før. Samtidig viser dagens forskning at jo tidligere barn og unge for høre om teamet sex og jo tidligere de lærer seg ordene og får et språk og åpenhet knyttet til teamet, jo bedre rustet er de for å si ifra om de har blitt seksuelt overgrepet. 

Debutalderen i Norge har vært stabil i mange tiår. Gjennomsnittlig debutalder for jenter er cirka 16,7 år og for gutter cirka 17,9 år. De fleste unge oppgir at hovedgrunnen til at de har samleie er at de er forelsket, uavhengig av hvor lang tid de har kjent hverandre.

Opplevelsen er annerledes for ungdommer

Som en forelder eller foresatt så er det viktig å huske på at ungdom, både i dag og før i tiden har et helt annet tidsperspektiv enn oss voksne. Det vi oppfatter som et kort og flyktig forhold, kan for den unge oppleves seriøst og inneholde kjærlighet, emosjonelt engasjement og ømhet. På samme måte kan det være holdninger og kanskje fordommer vi har med oss fra egen oppvekst som vi ikke nødvendigvis ønsker å bringe videre.

Alle foreldre kan skrive under på at de ønsker kun det beste for barnet sitt. Forhåpentligvis så gjelder det også at barnet skal få et godt seksualliv, men det kan være vanskelig for en forelder eller foresatt å tenke på barnet sitt som et seksuelt vesen, på samme måte som det er fremmed for barn og unge å tenke på at foreldrene har sex. Seksualiteten er sentral i de fleste menneskers liv, uavhengig av om den utrykkes eller ikke.

Den kan gi oss glede og nytelse – og bidra til å bygge opp relasjoner og et godt selvbilde. Mennesker er seksuelle vesener fra de blir født, og vi blir ikke plutselig seksuelle når vi kommer i puberteten. Men er det ofte nettopp da vi begynner å utforske mer når det gjelder egen og andres kropp og seksualitet. Dette innebærer også å finne ut av egen seksuell identitet, altså hvem du forelsker deg i, tiltrekkes av og tenner på.

Derfor er det viktig at du sjekker deg

Derfor er det viktig at du sjekker deg

I løpet av det siste året har vi alle sammen blitt vant til å bli sjekket. For covid-19. Men når det kommer til å sjekke seg, er det minst like viktig at man tar initiativ til å sjekke seg for andre ting, som for eksempel kjønnssykdommer. For selv om vi kanskje er opptatt av om de vi dater har tatt en covid-19 test, så har vi kanskje glemt litt hvor viktig alle de andre testene også er. For selv om vi vet at dette er viktig, er det kanskje ikke alltid at vi får det gjort likevel. Så her får du litt motivasjon.

Norge er blant de i verden som er aller dårligst til å bruke kondom, og dette er noe som man ikke akkurat burde være stolt over, for et av resultatene av dette, er at vi også er blant de landene i verden med høyest tilfeller av forskjellige kjønnssykdommer. Men noe av det som er bra, er at folk er mye mer åpne, og til tross for det stigma som fortsatt er knyttet til det, kan man lese mer om det blant for eksempel kjendis nyheter enn noen gang før – og dette inspirerer folk til å bli testet.

Bli inspirert av andre

Det finnes utallige gode grunner til å bli testet, og om man fikk det gjort fordi man ble inspirert av noen andre, for eksempel kjendiser som står frem og snakker om det, er veldig fint. Faktisk er det mange norske influensere som har begynt å snakke mye mer helse, og dette er et av temaene de tar opp, noe som faktisk har ført til at flere velger å teste seg. Men det å skulle ta turen til legen for å gjøre det, er noe mange ikke helt føler at de har tid til, men da er hjemme-tester veldig bra.

Hvis man først skal snakke om det å være influenser, så må jo dette være en av de aller beste måtene man kan påvirke noen, for helse er viktig og det er mange som synes det er pinlig å snakke om dette, men når det kommer til helsen vår, er det dumt å la være med å sjekke seg, bare fordi man synes at det er litt flaut. Her er noen gode grunner til å bli testet.

Gode grunner til å bli testet

Grunnen til at man velger å bli testet kan være veldig personlig, og kan variere fra person til person, men felles for legen og helsevesenet, er holdningen om at det er bra å teste seg uten at det trenger å være en mistanke om smitte – det er alltid bra å være på den sikre siden, fordi:

 • Du tar vare på din egen helse
 • Du tar hensyn til helsen til den du er sammen med
 • Du unngår å oppdage det for sent, sånn at du får senvirkninger
 • Du bidrar til viktig statistikk som hjelper forskerne
 • Du setter et godt eksempel for andre
 • Du unngår å spre det videre (man er nemlig ofte symptomfri!)

Hvordan spill på nettet kan hjelpe mot stress

Hvordan spill på nettet kan hjelpe mot stress

Noe av det aller viktigste, hvis ikke det aller viktigste man bør være oppmerksom på, er sin egen helse. Det er mange måter å være sunn på, men hvis man ikke har det bra verken fysisk eller mentalt, så er det viktig å gjøre noe med det – men hva kan man gjøre for sin egen helse?

Slapp av med et spill bingo eller Candy Crush

Det er dessverre på ingen måte unormalt å lide av stress. Faktisk øker andelen mennesker som lider av stress hvert år. Det kan være mange grunner til at vi plutselig går ned med stress. Det kan for eksempel være fordi vi har det altfor travelt, fordi vi ikke føler at vi kan takle oppgavene som forventes av oss, eller kanskje noe økonomisk. Uansett hva årsaken er til stresset, kan vi nok alle være enige om at det absolutt ikke er sunt å stresse for mye og for ofte. Det er derfor viktig at du finner ut hva som kan gjøre deg mindre stresset hvis du føler at stressfølelsene begynner å hope seg opp. Det går utover både kropp og sinn når du stresser for mye.

Det er som sagt mange ting man kan stresse over, og det finnes minst like mange gode måter å stresse ned. Mange benytter seg av underholdende spill på nettet, som for eksempel bingo, sudoku, kryssord, Candy Crush eller andre populære spill på nettet.

Øv deg på avslappende yoga

Spill på nettet er morsomme og avstressende, nettopp fordi du fokuserer på noe annet enn det som stresser deg i hverdagen. Som tidligere nevnt i artikkelen, så finnes det uendelig mange måter å få hjernen til å koble av og tenke på noe annet. Sport og idrett er sunt både for hjernen og kroppen, og de fleste er i dag klare over forbindelsen mellom et sunt legeme og et friskt hode. Undersøkelser viser også at nordmenn blir mindre stresset av en tur ute i naturen, noe som bare beviser at mosjon og frisk luft er bra for deg. Yoga har også blitt veldig populært i Norge de siste årene, blant både kvinner og menn. Det kan hjelpe deg med å fjerne negative og ødeleggende tanker, og få deg til å tenke tydeligere. Dessuten er yoga rett og slett bare en god måte å få kroppen og hjernen til å slappe av.

Mange nordmenn lider av stress

Det er som sagt flere og flere mennesker som lider av stress, noe vi ikke minst ser her hjemme i Norge. Nordmenn er generelt en stresset nasjon, noe som går utover både produktivitet og livskvalitet.

Stress kan føre til en sykemelding, slik at du ikke kan være på jobben eller på skolen. Det kan dessuten ofte føles enda mer stressende å være hjemmegående, og det hele blir bare en ond sirkel. Vi anbefaler derfor på det sterkeste at du lytter til kroppen din, og ikke ignorerer mulighetene for å gi hjernen en pause med et spill bingo, poker, Candy Crush eller et helt annet spill på nettet. Du må fra tid til annen slappe av og kose deg. Hvis du merker at du oftere og oftere er stresset, så handler det om å gjøre noe aktivt for å stoppe det hele før det tar overhånd. Det finnes mange muligheter for å undersøke om du har de mest alminnelige stressymptomene, noe du bør benytte deg av hvis du føler du er i faresonen.

Nettsteder hvor du kan lese om klamydia og helse

Nettsteder hvor du kan lese om klamydia og helse

Når du leter etter informasjon på nettet kan det være en utfordring å finne pålitelig, oppdatert informasjon. Når det gjelder sykdommer som klamydia, gonore, og lignende, er det viktig å få riktig informasjon, som også kan endres, etter hvert som ny forskning, diagnose eller behandlingsmetode kommer på banen.

For ordens skyld, vil vi nevne det igjen, som vi alltid gjør: er du usikker, mistenker eller har symptomer på en kjønnssykdom, er det viktig å ta kontakt med lege for å få riktig veiledning og eventuelt diagnose. 

Legen har kanskje en nettside

Og det er også første punkt i denne artikkelen. Selv om du kanskje ikke har tid eller lyst til å oppsøke lege, er det mange som tilby samtale selv på nett. Diverse nettsider tilbyr dette på nett (les mer på dittnettsted.com), men du kan også ringe til fastlegekontoret og spørre. Du finner liste over kontaktinformasjon og eventuelt nettside (eller hvor du bestiller konsultasjon på nett) på NAV sine nettsider.

Flere leger går på nett i dag, og vi har flere her hjemme som også har en tilstedeværelse på youtube og andre kanaler. Ellers er det flere apper som kan gi deg direkte kontakt med en lege, eksempelvis, eller hvor du kan stille spørsmål osv.

Helsesider på norsk

I Norge er det Helsenorge.no som gjelder. Her finner du enormt mye informasjon om alle slags sykdommer. hvor informasjonen er delt opp i alt fra generell informasjon, til symptomer og behandling, noe som kan være grei lesning for de som vil lære mer om sykdommer.

Når det gjelder forskning er det også norske nettsider som er gode på dette, hvor du får aktuell og oppdatert informasjon om ny og gammel forskning rundt temaet.

Helsesider på engelsk

Det finnes også en god del engelske nettsider. Da kan vi fremheve cdc.gov og nhs.uk, som drives av de respektive myndigheter i USA og England. På samme måte som helsenorge drives av norske myndigheter. Ellers er det webmd.com som publiserer artikler, nyheter og innlegg ment for allmenn opplysning og er leservennlig for alle. 

Informasjonen du finner på disse nettsidene, er ikke nødvendigvis aktuelle for norske forhold, men kan gi verdifull og nyttig kunnskap, til de som er spesielt interesserte i å lære om kjønnssykdommer.

Andre kilder til informasjon.

Bruk også andre kilder til informasjon, hvor du kan få pålitelig og oppdatert info, som gjelder deg og din situasjon. Dette kan være helseklinikker eksempelvis. I de største byene har du dedikerte klinikker, som tilbyr hjelp helt gratis. Her er det også mulig å teste seg helt uten kostnad, noe som er et godt tilbud, til de som har mulighet til å fysisk møte opp.

Uansett hvilken nettside du oppsøker, er det viktig å ikke ta denne informasjonen for god fisk. Kontakt alltid lege om du er usikker på din situasjon, og ihvertfall om du mistenker du er i en risikogruppe eller har symptomer på en kjønnssykdom.