Trening og et balansert kosthold – det er aldri for sent å begynne

I løpet av mange millioner år har mennesket tilpasset seg et miljø der det ofte var lite mat, samtidig som det var viktig å hvile når det var mulig. Det betyr at råd om et sunt kosthold og fysisk aktivitet egentlig strider mot noe av vår genetiske programmering, det er også en bidragende årsak til at det kan være vanskelig å etablere gode rutiner. Da er det viktig å huske på at det aldri er for sent, og at all innsats teller.

En kropp i balanse

Fysisk aktivitet og kosthold henger sammen, da fysisk aktivitet forbrenner kalorier, samtidig som sunn og næringsrik mat gir mer energi og overskudd til trening og fysisk aktivitet. Derfor henger også det å trene og vektnedgang sammen, selv om det uten tvil er kostholdet som har mest å si for vektnedgang.

Menneskekroppen er svært kompleks, med en mengde finjusterte prosesser som hele tiden forsyner musklene med energi, fjerner avfallsstoffer og mye mer. Derfor vil fysisk aktivitet og kosthold også både direkte og indirekte påvirke forskjellige sykdomsprosesser, ikke minst når det gjelder såkalte livsstilssykdommer.

Umiddelbare resultater

Hvis du begynner fra et relativt lavt nivå av fysisk aktivitet, eller tar tak i et kosthold som er preget av ferdigmat og mye sukker, vil du kunne oppleve svært raske resultater. Det er selvfølgelig viktig å huske på at livsstilsendringer dreier seg om varige endringer over tid, men samtidig kan det være motiverende å se at ting skjer med en gang.

Vektnedgang er ofte raskest presis i begynnelsen når du legger om kostholdet, og utholdenhetstrening vil også gi relativt raske resultater når det gjelder for eksempel puls og ytelse i løpet av en økt. Det betyr også at det er lov å «jukse» noen ganger, så lenge som du vet at du har etabler sunne vaner i bunn. Det er veien til en sunn kropp i balanse.