Hvordan spore dine nettkjøp via ulike plattformer?

Vi handler stadig mer på nett, men dette betyr også at det ofte blir mange kjøp å holde styr på. Her snakker vi gjerne om kjøp på nett, smarttelefon og ikke minst nettbrett som noen av de vanligste. Da kan det være greit å vite hvordan man holder styr på alle disse plattformene så lett som mulig.

I denne artikkelen skal vi derfor ta en nærmere titt på hvordan du kan spore dine nettkjøp gjennom de vanligste plattformene i Norge. Disse inkluderer Google, Apple og ikke minst forskjellige nettbutikker. Alle som handler på nett bør sikre at de har kontroll på utgiftene sine, fordi det vil gi en bedre kontroll på privatøkonomien også.

Spore nettkjøp på individuelle nettsider

Den største utfordringen med å handle på nett, er gjerne at man handler på en rekke ulike nettsider. Dette kan være et norsk kasino, en nettbutikk for klær eller kanskje du har bestilt en ny TV på nett. Da vil det gjerne være individuelle betalingssystemer som ikke korresponderer med hverandre, noe som kan bli en utfordring for deg som handler.

Heldigvis finnes det en enkel løsning på dette også. Du kan nemlig velge å bruke en budsjetterings-applikasjon eller mobilbanken din. Mange norske mobilbanker har nemlig tilført en funksjonalitet der man kan se forbruket knyttet til et bestemt kort i lommeboken. Dette betyr at så lenge du bruker det samme kortet på alle nettkjøp, så vil du alltid ha kontroll på dette direkte i mobilbanken din.

Om du vil ha bedre kontroll på ulke kjøp gjort på nett, så kan det være lurt å føre et regnskap. Her trenger du ikke noe komplisert regnskapsprogram eller lignende, men heller bare bruke et gratis Google Sheet (eventuelt Excel om du har tilgang til dette.)  Deretter fører du raskt og enkelt opp beløpene du har handlet for, samt hvilken side du handlet på.

Spor dine nettkjøp med Google

Google har for lengst blitt en integrert del av Internett, noe som også betyr at mange benytter seg av Google Pay når de skal handle på nett. Fordelen med dette er at man enkelt har kontroll på alle nettkjøp på samme stedet, men å finne frem hit kan være litt krevende. Imidlertid vil det være relativt fort gjort så lenge du har en applikasjon fra Google installert på en av enhetene dine.

  1. Det første du må gjøre er å åpne den aktuelle applikasjonen fra Google på enheten din – eventuelt logge inn i Chrome om du er på PC/Mac. Åpen Settings i applikasjonen og velg deretter manage your google account.
  2. Når du åpner innstillingene til kontoen din, vil det øverste valget være Payments & subscriptions. Åpne denne, så vil du bli tatt med videre til den siden hvor du kan endre opplysninger, samt finne historikken din.
  3. Herfra kan du velge manage purchases, manage subscriptions eller manage reservations avhengige av hva du ønsker å gjøre. Når det gjelder nettkjøp vil det være manage purchases som gir deg det beste innblikket i historikken din, samt hvilke betalingsmetoder du har lagt inn i applikasjonen.

Spor dine nettkjøp med Apple

De fleste som handler på nett vil gjøre dette gjennom en Apple-enhet. Heldigvis er det raskt og enkelt å finne en oversikt over dine tidligere kjøp med Apple. Tilsvarende som Google må du åpne en enhet med Apple iOS der den aktuelle kontoen er logget inn. Deretter gjør du følgende:

  1. Åpen Settings og velg deretter kontoen din som er listet øverst. Dette vil åpne en egen side der informasjon om din Apple-ID er oppgitt.
  2. Deretter velger du Payment & shipping dersom du ønsker å endre betalingsmetode, eller Subscriptions dersom du ønsker å se dine aktive kjøp knyttet til Apple ID.
  3. Ønsker du derimot å finne kjøp som er gjennomført med Apple Pay , så vil du måtte gjøre dette i den respektive nettbanken til det kortet du har benyttet deg av. Har du eksempelvis brukt et HSBC kort, så vil du måtte bruke nett- eller mobilbanken til HSBC for å se transaksjonene. Dette skyldes at Apple Pay kun håndterer transaksjonen, men banken selv står for betalingen.

Oppsummering

Det handles stadig mer på nett, men dette kan også gjøre det krevende å holde styr på alle utgifter knyttet til nettkjøp. Vi har derfor sett nærmere på hvordan du kan holde styr på ulike nettkjøp basert på de mest populære plattformene i Norge. Her er det viktig å merke seg at det letteste ofte er å bruke nett- eller mobilbanken din, men du kan også finne en del informasjon direkte i de ulike plattformene.