Klamydia hos barn og nyfødte

Klamydia er en av de vanligste seksuelt overførbare sykdommene vi har i Norge, og denne sykdommen påvirker utallige kvinner og menn hvert eneste år. En klamydiainfeksjon er ikke bare en risiko mot kvinnene som er smittet, men også fosteret under et mulig svangerskap. Klamydiabakterien er faktisk en av de vanligste årsakene til blindhet og pustevansker hos nyfødte barn. Hvis du planlegger å få barn eller er blitt gravid, burde du vurdere å teste deg for klamydia dersom du har en eller flere av følgende risikofaktorer:

  • Under 25 år gammel.
  • Har flere partnere.
  • Skiftet partner hyppig.
  • Partner er i risikogruppen/har kjønnssykdom.
  • Praktiserer ubeskyttet samleie.

Det er mulig å teste seg selv for sykdommen hos fastlegen din, eller på en helsestasjon for unge. Det er også mulig å kjøpe en klamydiatest på vår hjemmeside, som kan er en enkel og sikker test som du kan ta hjemme. Hvis du tester positivt for klamydia, vil du få utskrevet en antibiotikakur med doxycyclin som varer en uke. Det er viktig at du gjennomfører hele kuren, slit at man med hundre prosent sikkerhet kan være sikker på man er kvitt sykdommen.

[klamydiatest]

Klamydia på øyet hos nyfødte barn

Selv om du føder før termin eller på termindato, vil en ubehandlet klamydiainfeksjon være svært farlig for øynene til det nyfødte barnet. Barnet kan få klamydiakonjunktivitt, som påvirker utviklingen av barnets øyne ved at øynelokkene blir røde, hovne og fulle av pussfylt utflod. Denne tilstanden er svært avlorlig og kan resultere i blindhet dersom det ikke behandles med antibiotika så raskt som mulig.

Når klamydia gir lungebetennelse hos nyfødte barn

Klamydiabakteriene kan også spre seg til lungene til det nyfødte barnet, og dette gjør seg synlig som en lungebetennelse med rask pusting, tilstoppet nese og hoste. Dette vil være svært skadelig for barnet, dersom det ikke behandles i tide med antibiotika.

klamydia-lungebetennelse-barn

Hvordan påvirker klamydia gravide kvinner?

Klamydia er en bakterieinfeksjon som smitter gjennom seksuelt samkvem, og flertallet av de smittede vil ikke ha noen helst form for synlige eller merkbare symptomer. Det er derfor svært viktig at du tar en test for klamydia, slik at du ikke smitter andre – og hvis du er gravid; ikke smitter det ufødte barnet. De få som faktisk får symptomer, vil få dem etter 3 uker, og dette kan oppleves som en brennende følelse ved vannlating og sees som et klart vaginalt utflod. Hvis bakterien får nok tid, risikerer man at de sprer seg til egglederne i form av en bekkenbetennelse som er betinget av klamydia–  dette viser seg ved at man får svimmelhet, smerter i underlivet/bekken/mageregion. De fleste personer som er smittet med klamydia vil ikke merke noen symptomer, og derfor er det ikke uvanlig at infeksjonen gir alvorlige komplikasjoner som bekkenbetennelse. Dette kan i verste fall i infertilitet, ektopisk graviditet(en svært alvorlig og livstruende tilstand hvor det befruktede egget fester seg utenfor livmoren) og prematur fødsel.