Klamydia og forbygging av smitte

Klamydia er den vanligste kjønnsykdommen i Norden, og det antas at ca. 10 – 15 prosent av alle unge mellom 15 og 25 år til enhver tid er smittet. Denne sykdommen forårsakes av en infeksjon med klamydiabakterien som fester seg til slimhinner, og den trives best langs de indre overflatene til kjønnsorganene. Det betyr at bakterien overføres til andre personer gjennom seksuell kontakt, og det er nok med en enkel berøring mellom kjønnsorganene for å bli smittet. Du kan også få klamydia gjennom oral-, vaginal- og anal sex med en infisert person. Dette betyr også at bruk av kondom under samleie vil eliminere smitterisikoen betraktelig, men det vil ikke eliminere oddsene helt.

[klamydiatest]

Hvorfor oppdager man smitte med klamydia?

Det farlige med klamydia er at infeksjonen er at den ofte er helt symptomfri inntil den når et viss stadium i inkubasjonsforløpet, hvor den kan gi alvorlige helsemessige komplikasjoner. Dette er årsaken til at klamydia er den vanligste kjønnsykdommen i Norge og verden forøvrig, og de smittede er helt uvitne når smitter deres partnere. Dette resulterer i at en del av de smittede kvinnene ender opp med ufrivillig infertilitet (mister evnen til å lage barn), ettersom klamydiainfeksjonen får utvikle seg for lenge uten behandling. Klamydia smitter som regel gjennom ubeskyttet sex fra person til person, noe som at de samme personene også blir sårbare ovenfor andre sykdommer som HIV. Det er derfor svært viktig at personer i utsatte grupper bruker prevensjon under samleie! Det hender at folk blir smittet, selv om de praktiserer sikker sex og bruker prevensjon. I den anledning anbefales det at folk i de aktuelle risikogrupper «screener» selv regelmessig med en klamydia test som du tar hjemme, eller at du går til legen eller helsestasjon for å bli testet der.

Hvordan forebygger man smitte med klamydia?

Det første du bør gjøre, er å alltid bruke kondom når du har sex med nye seksualpartnere, spesielt hvis du ikke er helt sikker på at de er smittet med kjønnssykdommer fra før. Det er også viktig at du tester deg selv regelmessig for kjønnssykdommer, samt at du oppfordrer partneren din til å ta en test for klamydia seg hvis du er i et monogamt forhold. Sexpartnere vil ofte gi hverandre infeksjonen igjen og igjen, og derfor bør dere avstå fra sex i rundt to uker ved eventuell smitte med klamydia, før dere kan føle dere helt trygge på at noen ikke blir smittet igjen. Er du i et åpent forhold eller har en mistanke om utroskap, er det igjen verdt det, for begge to, å ta en test for kjønnssykdommer, men det anbefales likevel at det brukes kondom under samleie. Det er en god idé å testes på jevnlig basis, for eksempel hvert halvår eller år. Dette gjelder spesielt hvis du ofte har sex med flere partnere.

Det er en god ide å begrense antall sexpartnere til et minimum, og det beste er å bare ha én, og å unngå sidespring er en opplagt måte å unngå at du og partneren din vil få klamydia.

Unngå å vaske underlivet med bakteriedrepende såpe, bruk heller en intimsåpe, fordi hvis de sunne og naturlige bakteriene fjernes fra underlivet, har du større risiko for å få klamydia.

Ikke ha sex hvis du har symptomer på klamydia – eller hvis din partner har symptomer, som smerter ved vannlating, utflod fra genitalier, eller kløe/svie i området rundt underlivet. Stop med seksuell aktivitet umiddelbart og oppsøk hjelp. Ikke engang kondomer kan gi deg nødvendig beskyttelse, hvis du eller din sexpartner har en klamydiainfeksjon som har fått lov til å utvikle seg over lengre tid.

Forebygg smitte med klamydia ved å bruke kondom under samleie

For at kondomer skal gi en så effektiv beskyttelse mot klamydia som mulig, er det nødvendig at de brukes hver gang du har seksuell aktivitet, inkludert oral, anal og vaginal sex. Kondom med ekstra slitestyrke bør brukes ved anal sex og vaginal sex, og disse kan kjøpes på de fleste apoteker. Kondomer kan kun brukes én gang.