Klamydia på øyet (konjunktivitt)

Detter er en øyeinfeksjon som er forårsaket av en mikroorganisme som heter chlamydia trachomatis, som tradisjonelt sett anses for å vætr seksuelt overførbar infeksjon. Dette er en uvanlig type form for konjuktivitt, men du risikerer å få den dersom du ikke er forsiktig.

Hva slags symptomer får man av klamydia på øyet?

Ved klamydia i øyet vil symptomene være de samme som ved andre bakterielle konjuktivitter, som kjennetegnes av røde øyer, utflod og noen ganger hovne øyelokk. Bindehinnene og hornhinnen kan også bli påvirket av denne formen for infeksjon i øyet.

Andre vanlige symptomer omfatter:

  • Uklart syn / tåkesyn.
  • Smerter og kløe.
  • Kan oppleves sviende/ “brennende”.
  • Klebrig utflod som ofte merkes om morgenen.
  • I sjeldne tilfeller; hovne lymfeknuter rundt øret.

[klamydiatest]

Hvordan smittes man med klamydia på øyet?

Du kan få klamydiakonjuktivitt hvis du gnir væske med bakterien i øyet, og dette skjer som oftest dersom du har klamydia og berører øyet etter å ha vært i kontakt med underlivet. Sjeldnere vil det komme fra partner, håndklær, kosmetikk og falske øyevipper.

Hvordan tester man seg for en klamydia klamydiakonjunktivitt?

Det vangliste er å sette diagnosen konjuktivitt på grunnlag av symptomene, men det er noen ganger nødvendig å gå til lege for å utksrevet øyedråper med antibiotika med tetracylciner eller klorafenikol. En vanlig bakteriell øyeinfeksjon kan forsårsakes av mange ulike bakterier, men som regel vil ikke legen legge noen spesiell vekt hvilken type bakterie som foråsaker infeksjonen, ettersom prognosen med standardbehandling er den samme for de ulike bakteriene. Legen vil også gjøre en videre utredning av skadeomfang, for å finne ut om synet har tatt skade av infeksjonen. Det er svært viktig at man oppsøker legen dersom du har mistanke om en infeksjon med klamydia i øyet, ettersom dette er en synstruende infeksjon. Vær obs på at, hvis du har konjunktivitt forårsaket av klamydiabakterien, vil ikke øyendråper kurere infeksjonen. Klamydia på øyet vil kureres med antibiotisk medisin som tas gjennom munnen. Uten behandling, kan infeksjonen være langvarig.

Hvordan forebygger man en øyekatarr med klamydia?

En klamydiainfeksjon er lett å forhindre, spesielt hvis du vet at du har klamydia på forhånd (er du usikker kan du kjøpe en klamydiatest her):

  • Unngå å berøre underlivet og vask hendene godt etter toalettbesøk.
  • Bruk kondom!

Hva er behandling for klamydia i øyet?

Klamydia i øyet blir behandlet med en systemisk antibiotikakur som tas per oralt, for å forsikre at klamydiainfeksjonen blir behandlet i hele kroppen.

  • Voksne vil som regel få utskrevet tetrasykliner i form av Doxycyclin eller Azitromax.
  • Barn kan ikke behandles med tetrasykliner, og vil få utskrevet en makrolid-antibiotika i form av Erytromycin. .

Betennelse i øyet med klamydia hos barn

Klamydia på øyet er relativt harmløst for voksne, men det er en av hovedårsakene til blindhet hos barn. Hvis moren er infisert med klamydia, er det også en stor risiko for at det nyfødte barnet blir smittet under fødsel. Symptomene vil som regel vise seg 1-14 dager etter fødsel og vil inkludere røde øyer, hovne øyelokk hos spedbarnet og utflod. Det er derfor viktig at du går til lege med en gang hvis spedbarnet viser symptomer på en øyeinfeksjon. Gravide kvinner vil nemlig få en gratis test for klamydia hos legen for å forhindre at infeksjonen forblir uoppdaget.