Typiske plager og sykdommer hos barn

Ung gutt som kaster opp i ei bøtte

Barn er ikke som oss voksne, de liker å leke ute, være aktive og utforske verden. Immunforsvaret har ei heller ikke blitt fullstendig utviklet hos dem og det fører ofte til enkelte sykdommer og plager som berører barn mer enn det det gjør voksne. Det betyr derimot ikke at man skal begrense barnet sitt i å være aktiv og utforske det som er rundt, ei heller la dem få være aktive. Det man skal derimot gjøre er å passe på at barnet i sin helhet er frisk og være obs på sykdommer som dukker opp. Enkelte sykdommer eller plager kan være mer alvorlige enn andre. Vi vil videre liste opp typiske sykdommer og plager som berører barn ofte, fra de aller minste til de noe litt mer eldre barna. 

1. Bleieutslett 

​Huden er som vi kanskje vet kroppens naturlige barriere. Denne barrieren påvirkes av blant annet av høy fuktighet slik som en tett bleie, irritasjon fra urin og avføring, eller såpe og vann som fjerner naturlige fettstoffer fra huden. Da kan blant annet bleieutslett oppstå på hudområdene som er i direkte kontakt med bleien. Tiltak mot slike utslett kan være:  

  • Stell av bleieområdet er viktig både som forebygging og behandling.
  • Skift bleie ofte slik at barnets hud holdes tørr.
  • La barnet lufte stumpen uten bleie i perioder.
  • Bruk stelleoljer til å vaske med. Det er skånsomt og behagelig. Unngå å vaske med såpe som kan virke uttørrende på huden.
  • Smør huden med en sinkholdig salve etter hvert stell. Slike stellesalver kalles også barrieresalver fordi de er vannavstøtende og beskytter og reparerer den naturlige hudbarrieren. Salverester kan fjernes med babyolje. Spør etter barrieresalve på apoteket.

2. Feber hos barn

Feber er et typisk tegn på sykdom, men det er trenger ikke være sammenheng med feber og alvorlighetsgrad. Hvis et barn får feber i løpet av de første tre levemånedene, kan barnet være alvorlig sykt, og du må kontakte lege. Eldre barn kan ha høy feber uten å være særlig plaget eller alvorlig syke. Barn kan være alvorlig syke uten feber. ​Det er ikke mulig å avgjøre om barnet har feber ved å kjenne på huden. Det sikreste er å måle temperaturen i endetarmen. Bruk digitalt termometer. Temperaturmåling med øretermometer kan være upålitelig hos barn og anbefales ikke. Høy feber, over 40°, kan være en belastning for kroppen, imidlertid er feber i seg selv ikke farlig. Hvis temperaturen nærmer seg 42°, vil feberreaksjonen bremses av kroppen selv.

3. Tett nese hos barn

Effektiv svelging og luktesansen er avhengig av åpen nese. Ved tett nese nedsettes oppvarming, filtrering og fukting av luften. Tett nese kan også forstyrre nattesøvnen. ​Fra halvtårsalder til 2-3 årsalder er mange barn forkjølet ganske ofte. Dette kan gi sugevansker eller forstyrre søvnen, fordi barnet blir nødt til å puste med åpen munn. Det å sove med hevet hodeleie kan redusere slimhinnehevelsen. Forsøk å heve hodeenden av barnets seng (ca. 10-20 cm). Det er ikke noe i veien for å la barnet sove slik, enten det er forkjølet eller ikke. Er barnet plaget av nesetetthet, er det fint å bruke saltvannsdråper morgen og kveld.

Vi har snakket om 3 av de vanligste typer sykdom og plager som barn kan ha. Dersom du er usikker på hva ditt barn er plaget av og om det er alvorlig, så anbefaler vi at du tar kontakt med lege. Det er slik at sykdommer i de første levemånedene vil være mer alvorlige enn de samme symptomene hos et barn som har blitt noe eldre. Men husk, sykdommer på et generelt grunnlag er med på å bygge opp immunforsvaret hos barnet, noe som er til hjelp mot fremtidige plager og sykdommer. 

5 Symptomer kvinner alltid bør ta opp med legen

Kvinner som sitter bekymret i sofakroken

Kvinnehelse har stadig blitt et større diskusjonsområde i dagens media og vi skal i denne artikkelen dekke noen av de største symptomene en kvinne alltid bør ta opp med legen. Det er enkelt å avvise symptomer som ikke viker så viktige med det første, men som kan være et tidlig tegn på en alvorlig underliggende tilstand. Om du har andre symptomer som ikke er dekket under, men som du mener kan være et symptom på noe, så anbefaler vi at du oppsøker en lege. 

1. Endringer i brystene:

Det er viktig å ofte undersøke brystene for å kunne oppdage tidlige tegn på brystkreft som i dag er verdens vanligste kreftdiagnose. Det anbefales at kvinner undersøker brystene sine minst en gang i måneden. 

En klump i brystet er det mest gjenkjennelige og vanligste tegnet på brystkreft. Heldigvis er de fleste klumper i brystet ikke kreft. Andre endringer man bør se etter er:

  • Ubestemte forandringer i brystet, som form og størrelse
  • Klumper eller hevelse i armhulen
  • Sekret fra brystvortene (særlig om det er blodig eller vannaktig)
  • Fortykket hud (likner “appelsinhud”)
  • Søkk inn i huden
  • Brystvorte som vender innover
  • Smerter i brystene hos kvinner etter overgangsalderen
  • Hudforandringer eller åpent sår, for å nevne noen

2. Kraftige eller uregelmessige blødninger 

Det er mange faktorer som kan påvirke din menstruasjonssyklus slik som stress, vekttap og alt for mye trening. Derimot, hvis dine blødninger er kraftigere eller mer uregelmessige, så er lurt å ta kontakt med legen din ettersom det kan skyldes flere underliggende faktorer. Bortsett fra at det kan være en ulempe, kan kraftige blødninger forårsake blodmangel. Dette kan også være et tegn på bindevevssvulster, polypper, eller livmor-/livmorhalskreft.

regelmessig blødning er vanligvis på grunn av at menstruasjonssyklusen ikke fungerer som den skal. Seksuelt overførbare sykdommer, cyster på eggstokkene, godartede vekster i livmoren eller i livmorhalsen og livmor-/livmorhalskreft er typiske eksempler som kan føre til uregelmessig blødning.

3. Et vedvarende dårlig humør 

Forskning viser at depresjon er vanligere hos kvinner enn hos menn. Enkelte tegn man bør kjenne etter er vedvarende dårlig humør, irritabilitet eller for eksempel mangel på energi og søvnproblemer. Depresjon er en tilstand som må behandles, så det er viktig å ta dette opp med legen. Fødselsdepresjon er en underdiagnostisert tilstand, og mange kvinner føler skam for å søke hjelp på grunn av de høye forventningene som en nybakte mor kan føle på.

4. Smerte ved samleie 

Så mange som 3 av 4 kvinner har opplevd smerter ved samleie eller ved andre tidspunkter i livet ditt. Smerter ved samleie er ikke er ukjent fenomen, men veldig mange kvinner opplever det fra en veldig ung alder og tør ikke å spørre om hjelp rundt dette på grunn av skam. Det er flere grunner til smerter ved samleie, noen eksempler har vi listet under: 

  • Endometriose
  • Vaginal tørrhet
  • Atrofisk vaginitt (tynne og tørre slimhinner i skjeden, som ofte inntreffer etter overgangsalderen)
  • Bekkenbetennelse
  • Eggstokksvulst
  • Bindevevssvulst
  • Infeksjoner
  • Vulvodyni (smerter i vulva)
  • Vaginismus

5. Vedvarende utmattethet

Selv om det er svært vanlig å føle seg trøtt, kan kroppen din prøve å fortelle deg at noe er galt hvis du opplever vedvarende utmattelse, som også kalles fatigue. Rosen forteller at det finnes flere mulige årsaker til fatigue:

  • Jernmangel
  • Mangel på vitamin D
  • Depresjon
  • Hjertesykdom
  • Mangel på kvalitetssøvn

Symptomer på tilstanden er trøtthet, å føle seg kald, mangel på konsentrasjon, depresjon, tørr hud, flisete hår og sprø negler, forstoppelse, vektøkning, en lav hjerterytme, muskelsmerter og svakhet i musklene. Snakk med legen hvis du opplever disse symptomene.

Ungdom og seksualitet

Mann og dame som kysser hverandre

Når man skal snakke med sine barn om sex, så er det greit å ha litt grunnleggende kunnskaper om hvordan man kan formulere seg og hva ungdom i disse dager tenker på når det kommer til dette temaet. Det er ikke alltid like lett for en voksen å forstå dagens samfunn og hva som er viktig, ikke viktig og det er kanskje en stund siden man selv har vært ungdom og stått i akkurat samme situasjon. Åpenhet gjør ungdom trygge på seg selv og vil samtidig ruste dem til å ta gode valg under ungdomstiden sin. Les mer om ungdom og seksualitet her. Les flere artikler om seksualitet her.

Enklere å ta riktige valg i dag

Det er mange voksne mennesker som tror og mener at dagens ungdom som er påvirket av sosiale medier vet veldig mye om temaet sex og at dette er noe av grunnen til at dagens ungdom debuterer tidligere enn noen gang før og kanskje til og med før sine foreldre gjorde når de var ungdom. Det er også ment av den eldre generasjon at dette er grunnen til at det oppstår seksuelle problemer og at mange blir uønskede gravide i ung alder. Derimot viser dagens forskning at dette ikke er helt sant, og tvert imot viser at jo mer man vet om sin egen kropp og seksualitet, jo lettere er det å ta valg som både er gode og riktige for en selv. 

Ungdom forstår mer i dag

Dagens ungdom er faktisk mer trygge på sin egen kropp og seksualitet enn noen gang før, selv om det kommer nyheter om kroppspress i media nesten daglig. Dagens ungdom er også samtidig dyktigere enn noen gang før til å bygge relasjoner til andre mennesker og også er bedre til å bruke prevensjon enn noen gang før. Samtidig viser dagens forskning at jo tidligere barn og unge for høre om teamet sex og jo tidligere de lærer seg ordene og får et språk og åpenhet knyttet til teamet, jo bedre rustet er de for å si ifra om de har blitt seksuelt overgrepet. 

Debutalderen i Norge har vært stabil i mange tiår. Gjennomsnittlig debutalder for jenter er cirka 16,7 år og for gutter cirka 17,9 år. De fleste unge oppgir at hovedgrunnen til at de har samleie er at de er forelsket, uavhengig av hvor lang tid de har kjent hverandre.

Opplevelsen er annerledes for ungdommer

Som en forelder eller foresatt så er det viktig å huske på at ungdom, både i dag og før i tiden har et helt annet tidsperspektiv enn oss voksne. Det vi oppfatter som et kort og flyktig forhold, kan for den unge oppleves seriøst og inneholde kjærlighet, emosjonelt engasjement og ømhet. På samme måte kan det være holdninger og kanskje fordommer vi har med oss fra egen oppvekst som vi ikke nødvendigvis ønsker å bringe videre.

Alle foreldre kan skrive under på at de ønsker kun det beste for barnet sitt. Forhåpentligvis så gjelder det også at barnet skal få et godt seksualliv, men det kan være vanskelig for en forelder eller foresatt å tenke på barnet sitt som et seksuelt vesen, på samme måte som det er fremmed for barn og unge å tenke på at foreldrene har sex. Seksualiteten er sentral i de fleste menneskers liv, uavhengig av om den utrykkes eller ikke.

Den kan gi oss glede og nytelse – og bidra til å bygge opp relasjoner og et godt selvbilde. Mennesker er seksuelle vesener fra de blir født, og vi blir ikke plutselig seksuelle når vi kommer i puberteten. Men er det ofte nettopp da vi begynner å utforske mer når det gjelder egen og andres kropp og seksualitet. Dette innebærer også å finne ut av egen seksuell identitet, altså hvem du forelsker deg i, tiltrekkes av og tenner på.

Klamydia test koster ikke mer enn et mobilabonnement

Kvinne sjokkert over hvor billig der er for en klamydia test

Klamydia er en av de mest vanlige kjønnssykdommene i Norge. Går du for lang tid med denne sykdommen kan det ha alvorlige konsekvenser for din helse. Mange gremmer seg for å gå til lege og få testet om de har klamydia, men du kan enkelt gjøre dette selv hjemme. 

Disse testene koster ikke mer enn hva du ville betalt for et mobilabonnement i måneden, og gir deg et nøyaktig utslag om du har sykdommen eller ikke. 

Her skal vi se nærmere på hvorfor du bør ta en sjekk dersom du har fått en ny partner i livet, eller har hyppig partnerskifte. 

Hvorfor bør du sjekke deg selv for klamydia?

Klamydia er en av de vanligste seksuelt overførbare sykdommene, men den blir ofte uoppdaget fordi den kan være symptomfri. Derfor er det viktig å teste seg regelmessig hvis du er seksuelt aktiv. Det er spesielt viktig hvis du har flere sexpartnere eller hvis partneren din har flere sexpartnere. 

Testing er enkel og rask, og det kan spare deg for mye smerte og ubehag underveis. Hvis den ikke behandles, kan klamydia føre til alvorlige helseproblemer som bekkenbetennelse, infertilitet og til og med noen kreftformer. 

Det kan også spres til en baby under fødselen, så det er viktig å ta en test hvis du er gravid. Heldigvis behandles klamydia også enkelt med antibiotika, så det er viktig å få testet seg før tilstanden blir verre. Ikke la klamydia ødelegge livet ditt – bli testet og sørg for at du er orientert!

Klamydia test koster ikke mer enn et mobilabonnement

Symptomer av klamydia

Klamydia er en vanlig seksuelt overførbar infeksjon (SOI) som ofte ikke har noen synlige symptomer. Men hvis du er seksuelt aktiv, er det viktig å være klar over de vanlige symptomene på klamydia, slik at du kan få behandling tidlig. 

De vanligste symptomene på klamydia er økt trang til å urinere, en brennende følelse ved vannlating og utflod fra penis eller vagina. Det er også mulig å oppleve smerter i nedre del av magen og smertefullt samleie. 

Andre mindre vanlige symptomer inkluderer feber, hovne lymfeknuter og sår hals. Hvis du opplever noen av disse symptomene, er det viktig å oppsøke lege umiddelbart. Klamydia kan lett behandles med antibiotika, men hvis det ikke behandles, kan det føre til alvorlige komplikasjoner som bekkenbetennelse og infertilitet. Så hvis du tror du kan ha klamydia, ikke vent – test deg og få behandling med en gang!

Det finnes både medisinsk og urtebehandling

Klamydia er en vanlig seksuelt overførbar infeksjon som kan behandles. Heldigvis finnes det mange forskjellige behandlinger tilgjengelig. Medisinske behandlinger er generelt de mest effektive, men det finnes også urtebehandlinger du kan prøve. 

Medisinske behandlinger involverer vanligvis en antibiotikakur, som vanligvis er foreskrevet av en lege. Dette er den mest effektive måten å bli kvitt infeksjonen på og bør tas som foreskrevet. 

Urtebehandlinger involverer i mellomtiden bruk av naturlige urter og kosttilskudd. Disse kan tas oralt eller påføres det berørte området. Selv om disse behandlingene ikke er like effektive som medisinske behandlinger, kan de være nyttige for de som ikke ønsker å ta antibiotika eller som har en mildere form for infeksjonen. 

Uansett hvilken behandling du velger, er det viktig å følge instruksjonene nøye og fullføre hele behandlingsforløpet for å sikre at infeksjonen er helt borte.

Konklusjon

Ikke vent for lenge med å ta tester for kjønnssykdommer som Klamydia. De er raske å bruke og løsningen er enkel for å bli kvitt det. Om du ikke gjør det for deg selv, så gjør det for dine seksuelle partnere som du smitter. 

Om du legger merke til noen av symptomene ovenfor, er det all grunn til å ta en test. Utslagene er veldig nøyaktige, og sparer deg for tid med å gå til et legekontor dersom det ikke er tilfelle.