Klamydia i munnen og halsen

Klamydia i munnen og halsen er en sjelden tilstand hvor bakterien chlamydia trachomatis infiserer halsen. Den smitter gjennom oral sex med en smittet person. Klamydia vil vanligvis bare nøye seg med å angripe kjønnsorganene men i sjeldnere tilfeller kan den faktisk også angripe halsen. Sjekk om du har klamydia med en billig og kvalitetssikret klamydia test. Vanlige symptomer vil da omfatte; sår hals, og rødhet i halsen, men i de fleste tilfeller vil den smittede ikke ha noen symptomer i det hele tatt. En annen type for klamydia i halsen og munnen forårsakes av bakterien chlamydia pneumoniae, men den overføres via dråpesmitte – altså ikke gjennom seksuell kontakt. Denne typen for klamydia har samme symptomer som en halsbetennelse med chlamydia trachomatis, og vil etter en stund utvikle seg til en langvarig lungebetennelse som kjennetegnes av langvarige perioder med tørrhoste.

[klamydiatest]

Hva er vanlige symptomer på klamydia i halsen og munnen?

Klamydia i halsen smitter gjennom ubeskyttet samleie, hvor en av partene allerede er infisert med klamydiabakterien. Hvis symptomer gjør seg gjeldende, noe de i de fleste tilfeller ikke vil, er det som regel etter 1-3 uker etter smittetidspunkt  at de vil være synlige/merkes. En sår hals eller irritasjon i halsen, vil vanligvis være det første symptomet at bakterien har lagt seg i halsen. Hvis symptomer som sår hals er langvarig etter et ubeskyttet samleie, er det ikke usannsynlig at du har klamydia i halsen. Det er da tilrådelig at du oppsøker lege, særlig hvis du har sår hals i mer enn 1 uke. En sår hals trenger ikke nødvendigvis bety at du har fått en halsbetennelse med klamydia, men hvis flere symptomer er tilstede, er det lettere å avgjøre om det dreier seg om den aktuelle sykdommen. Andre symptomer er:

  • Smerter når du svelger.
  • Smerter i halsen når du snakker.
  • Smerter i halsen vil gjøre det ukomfortabelt å svelge.
  • Feber. (behøver ikke å inkludere smerter i halsen)

Hva gjør man hvis man mistenker klamydia i hals?

Bakterien chlamydia trachomatis kan trigge kroppen til å skru opp for de naturlige forsvarsmekanismene, som kan resultere i en feber fordi kroppen vil prøve å bli kvitt bakteriene. Det er derimot sjeldent at klamydia i halsen gir noen entydige symptomer, og derfor kan det være veldig vanskelig å påvise en slik infeksjon. Det er som regel gjennom en legeundersøkelse, hvor andre sykdommer blir utelukket, at klamydia i halsen blir oppdaget. En enkel metode til å avgjøre om du er infisert med klamydiabakterien i hals, er å ta en klamydiatest hos legen! Den vanligste behandling for kamydia i halsen er en antibiotikakur med doxysyklin i ca. 7 dager.