Fakta om klamydiabakterien

Chlamydia Trachomatis er den bakterie som er ansvarlig for den seksuelt overførbare infeksjonen klamydia og den mindre kjente tilstanden lymphogranuloma venerum. Klamydia er den den vanligste seksuelt overførbare sykdommen i Norge, med mer enn 23000 nye diagnoser hvert år. I den anledning kan det være greit å vite akkurat hva denne bakterien er, hva den gjør og hvorfor den er så smittsom.

Hvordan smitter klamydiabakterien og hvor farlig er det?

Den vanligste måten å få klamydia på er gjennom seksuell aktivitet mellom to personer, hvor, minst, den ene parten er smittet. Nyfødte kan bli smittet av den aktuelle bakterie under fødsel, og da er øynene og lungene spesielt utsatt, noe som i verste fall kan forårsake blindhet og en alvorlig lungebetennelse. Klamydia bakterie er også årsaken til bekkenbetennelse hos kvinner, noe som er et resultat av et svakere immunsystem hos den smittede. Klamydia kan også gi komplikasjoner som arrdannelser på eggleder og livmor. Ved utvikling av lymphogranuloma venerum, har klamydiabakterien forårsaket lesjoner på kjønnsorganenes slimhinner, og dette er en mer alvorlig infeksjon, ettersom det kan føre til en potensielt dødelig infeksjon i lymfesystemet. Det er derfor FN gjennom WHO anbefalte test for klamydia til å oppdage skjulte seksuelt overførbare sykdommer (som klamydia), slik at de smittede kunne oppdages og behandles i tide.

[klamydiatest]

Hvilken bakterie gir klamydia?

Chlamydia Trachomatis, tilhører en gruppe bakterier som er blant de minste organismene vi har. Det som er litt spesielt med denne bakterien, er at den veksler mellom to tilstander. Hvor den enten har mulighet for å reprodusere, men er ikke smittsom; eller den andre tilstanden, hvor den er smittsom, ikke kan reprodusere seg, ikke kan overleve på egenhånd, og trenger en vert som den kan trekke energi fra for å overleve.  Når klamydiabakterien kommer i kontakt med en vertscelle vil den spire (celledeling) som et resultat av at den kommer i kontakt med glukose(naturlig druesukker), og deretter gå inn i en vegetativ tilstand. Celledelingen vil derfra foregå hver 2-3 time og full inkubasjonstid er 7-21 dager i verten. Etter celledeling, vil klamydiabakterien gå tilbake igjen til en reproduktiv tilstand. Og slik fortsetter det helt til immunforsvaret bekjemper infeksjonen eller bakterien behandles med antibiotika, som stopper celledelingen og gir kroppen tid til å skille den ut av kroppen. Det som er så farlig med klamydiabakterien, er at den er symptomfri hos de aller fleste kvinner og rundt halvparten av mennene. Og hvis den får formere seg fritt i kroppen, kan man i verste fall få svært alvorlige komplikasjoner av klamydia.

Hvilken behandling er effektiv mot klamydia?

Hvis en infeksjon med en slik bakterie blir behandlet tidlig, er risikoen for alvorlige skader minimale. Den eneste måten å behandle en smittet person, er ved å fjerne klamydiabakterien fra vertscellen uten å skade den, og det gjøres med en syvdagers doxysyklinkur. Ved å oppdage klamydia tidlig kan du forhindre at du utvikler alvorlige komplikasjoner, men også at andre blir smittet. En test for klamydia kan være betryggende og preventivt.