Gonore i munnen og halsen

Der mange folk, særlig tenåringer, som anser oral sex som “sikker sex”, men dette er ikke alltid tilfellet ettersom sikker sex ikke bare handler om å forhindre uønsket graviditet. Det innebærer også å unngå smitte med seksuelt overførbare sykdommer som HIV, klamydia, syfilis eller gonoré. Oral sex vil nemlig ikke være «sikker sex», dersom det ikke brukes kondom, ettersom kontakt med kjønnsorganene til en smittet person dersom det kommer i kontakt med slimhinnene i munnen.

[gonoretest]

Gonore smitter til munn og hals gjennom oral sex

Hvis har oral sex med en person som er smittet med gonore, kan du risikere å få infeksjonen i halsen. Det er vanligvis størst risiko for å bli smittet dersom man gir oral sex til en mann (penis), mens smitterisikoen er mindre dersom man gir det til en kvinne. Man risikerer også smitte dersom man kysser med en person som har gonore i halsen, og man kan derfor si at det ikke finnes noen form for sex som er fullstendig «sikker».

Hva er tegn og symptomer på gonore i halsen og munnen

En gonoreinfeksjon i hals og munn kalles for “faryngeal gonore”. Det er ikke uvanlig at en person som er smittet med gonore i halsen og så vil ha infeksjonen i andre deler av kroppen som penis, rektum eller vagina, og de fleste med faryngeal gonore vil ikke oppleve noen særlige symptomer eller plager fra halsen. Hvis derimot symptomer gjør seg gjeldende, vil det som regel være i form av faryngitt (betennelse bak i halsen), sår hals og halsbetennelse. Det kan også noen ganger være symptomer på en generell bakteriell infeksjon, som feber og hovne lymfeknuter rundt halsen og nakken. Det er mange av de overnevnte symptomene som også kan være gjeldende for ved andre sykdommer , og dermed er ikke nødvendigvis vondt i halsen ensbetydende med en gonoreinfeksjon. Det er derfor nødvendig med en diagnostisk analyse av en halsprøve hos legen, for å klargjøre om det faktisk dreier som om gonore i halsen.

Hvilke komplikasjoner kan man få av gonore i halsen?

Når en gonoreinfeksjon i halsen er ubemerket og ikke blir behandlet, kan den spre seg til blodstrømmen og forårsake en seriøs komplikasjon som kalles for disseminert gonokokkinfeksjon. Dette er en alvorlig tilstand som kan føre til angrep på hjertet, ledd og sentralnervesystemet med hjerne og ryggmarg. Dette er en alvorlig tilstand hvor helsen din er betydelig forverret og kan føre til langvarig sykdom og i verste fall død.

Hva er vanlig behandling for en gonoreinfeksjon i munn og hals?

De typene med antibiotika som fungerer på genital og rektal gonore er ikke nødvendigvis effektiv mot infeksjoner i halsen, og derfor vil en person som er smittet med gonore i hals og munn få noen andre typer antibiotika for å behandle infeksjonen. Hvis du har faryngeal gonore, er det stor sannsynlighet for at du er angrepet flere steder i kroppen, og du vil derfor få utskrevet antibiotika mot dette også. Klamydia er en vanlig følgesvenn ved gonoréinfeksjoner og det er veldig å vanlig å få behandling mot dette i samme sleng.

Test deg selv for gonore hjemme

En test for gonore er anbefalt av verdens helseorganisasjon (WHO), og da særlig hvis du passer inn i en risikogruppe som har høy forekomst av gonore. Denne testen er enkel å utføre og testresultatene er veldig pålitelige. Hvis du tar en gonore test og får påvist positivt utslag på gonoreinfeksjon, er det tilrådelig at du oppsøker lege eller helsestasjon så raskt som mulig, slik at du unngår at tilstanden din forverres ved at infeksjonen sprer seg til andre steder i kroppen. Har du fått påvist en positiv test, er det også viktig å informere sine tidligere og nåværende sexpartnere, slik at du kan forebygge videre smitte og forsikre seg om at de får behandling så fort som mulig.