Gonore og infertilitet

Gonore er en av de mest smittsomme seksuelt overførbare infeksjonene vi som finnes i verden, og kan resultere i alvorlige komplikasjoner som infertilitet dersom du ikke får behandling i tide. Gonokokkbakterien gjør den smittede kvinnen steril ved å spre seg til og skade eggleder via livmorhalsen, men den kan også gjøre menn infertile ved å skade bitestikkelen.

[gonoretest]

Gonore gjør kvinnen steril ved å danne arr i eggleder

Hvis gonokokken sprer seg til slimhinnene i egglederen og forblir uoppdaget alt for lenge, vil det etterhvert oppstå arrdannelser i kanalen som modne egg vanligvis beveger seg i på vei til livmoren etter befruktning. Dette vil over tid føre til at det dannes cyster, slik egget klarer ikke å passere kanalen. Hvis eggleder blir ødelagt, vil kvinnen bli steril og miste evnen til å lage barn, og i andre tilfeller vil det føre til en betydelig forhøyet risiko for ektopisk graviditet, hvor egget ikke klarer å komme seg ned i livmoren og fester seg utenfor. Dette kan være potensielt dødelig og er en veldig alvorlig tilstand, som krever umiddelbar behandling i form av kirurgi. 

Gonore og infertilitet

Gonore og infertilitet hos menn

Hos menn er sannsynligheten for infertilitet og arrdannelser mindre, fordi gonore hos menn oftest debuterer tidlig med tydelige symptomer i form av puss og utflod fra penis. Det betyr ikke at menn slipper helt fri for å kunne bli infertile, ettersom bakterien kan den føre til uopprettelig skade på sædleder og bitestikler dersom sykdommen ikke behandles i tide.

Gonore og risikogrupper for sterilitet

Unge kvinner er i høyrisikogruppen til å gonoré og andre seksuelt overførbare sykdommer. Grunnen til dette er at unge bytter partnere oftere og praktiserer oftere ubeskyttet sex. Unge er dessverre også dårligere på å teste seg, spesielt fordi de føler seg stigmatisert eller uglesett.

 • Det er tilrådelig at foreldre og unge er åpne om seksuelt overførbare sykdommer, prevensjon og tester.
 • Test deg for flere seksuelt overførbare sykdommer samtidig, fordi sannsynligheten er stor for at du også flere infeksjoner samtidig.

Hvem burde ta en test for gonore?

Hvis du faller inn i en av risikogruppene er det viktig at du får testet deg, slik at du unngår alvorlige komplikasjoner ved gonore og ytterligere spredning av infeksjonen:

 • Ung; mellom 15-25 år.
 • Skifter partner ofte.
 • Har/har hatt en partner med en seksuelt overførbar infeksjon.
 • Du selv har hat en seksuelt overførbar infeksjon tidligere.
 • Er gravid eller planlegger å bli det.
 • Menn som har sex med menn
 • Menn som har sex med prostituerte
 • Menn som har sex med kvinner fra land utenfor Europa.
 • Du praktiserer ubeskyttet sex.
 • Du har symptomer på gonore eller en annen seksuelt overførbar infeksjon.

Det er viktig at du får testet deg ofte. En test for gonore er løsningen du trenger, dersom du ikke har noen symptomer men ønsker å «screene» deg selv regelmessig for sykdommen – slik at du alltid er på den sikre siden. Disse testene har lang levetid og er enkle å bruke. I tillegg er de anbefalt av WHO, som et effektivt middel for å bekjempe de vanligste sykdommene vi har – seksuelt overførbare infeksjoner.