Gonore hos nyfødte barn

Det mange ikke tenker over at det ufødte barn også har en stor risiko for å få en seksuelt overførbar infeksjon hvis moren er smittet, og gonokokken smitter ofte over i øynene hos nyfødte under fødselen. Dette gir like alvorlige konsekvenser hos barn som hos voksne, ettersom en gonore i øyet kan resultere i blindhet. Det er også en risiko for at infeksjonen sprer seg til andre deler av kroppen, selv om det er mindre sannsynlig.

[gonoretest]

Gonore i øyet hos nyfødte barn

Konjunktivitt hos nyfødte (opthamlmia nenatorum) vil referere til alle typer konjkunktivitt, som oppstår hos barnet innenfor de første 28 dagene av livet. Disse kan skyldes alle mulige årsaker, men det er som regel snakk om en bakteriell infeksjon med mikrober som neisseria gonorrhoeae (gonore), chlamydia trachomatis (klamydia), stafylokokker eller streptokokker, men enkelte ganger kan det også være snakk om virus som Herpes simplex type 1 eller 2. I de fleste tilfeller vil en konjunktivitt hos nyfødte være lite aggressiv, men unntak av en gonore og klamydia på øyet kan(gonore) er svært voldsomme øyeinfeksjoner som utvikler seg raskt og kan resultere i alvorlige komplikasjoner som blindhet. I den vestlige verden er det ikke ofte at det oppstår det konjunktivitt hos spedbarn på grunn av gonore, men vi er ganske godt utrustet dersom det skulle skje.

Hvordan overføres gonore fra mor til barn under fødselen?

Hvis en gravid kvinne er smittet av gonokokker i underlivet, vil det nesten smitte over på barnet. Dette skjer ved at barnet får overført gonokokken fra vagina under selve fødselen, men det kan også skje smitte dersom bakterien har spredd seg over i blodbanen til moren. De første symptomene på gonore i øyet hos det nyfødte barnet oppstår noen få dager etter fødsel, gjerne i form av røde øyne øyne med hovne øyelokk og pussaktig utflod fra ett eller begge øyer. Øyeinfeksjonen utvikler seg fort, og kan resultere i perforering av hornhinnen dersom spedbarnet ikke behandles i tide.

Hva er behandling for gonore hos nyfødte barn?

Det vil være nødvendig med sykehusopphold inntil barnet er blitt vurdert og behandlet, dersom det er blir påvist gonore hos moren før, under og etter førdslen fordi:

  • Det vil være nødvendig å vaske barnet jevnlig.
  • Man må gi barnet øyedråper med jevne mellomrom for å bli kvitt puss.
  • Det må gis antibiotika intravenøst.

Gonore og mulige komplikasjoner hos nyfødte

  • Keratitt (betennelse på hornhinnen).
  • Arrdannelser på hornhinnenhinnen.
  • Permanent synsreduksjon.
  • Permanent blindhet.

Det er god prognose for gonore i øyet hos nyfødte bar, dersom behandlingen med antibiotika kommer tidlig. Da vil risikoen for alvorlige komplikasjoner bli betraktelig redusert, særlig hvis mor blir fri for infeksjon før og i mens kvinnen er gravid. Det er den eneste måten å sikre at barnet ikke blir smittet med gonorebakterien. En test for gonore test hjelper deg med å være på den sikre siden slik at du alltid du være forberedt. Det anbefales å ta en test for alle kjønnssykdommer hos legen allerede før du blir gravid, slik at komplikasjoner unngås. Hvis du oppdager kjønnssykdommen tidlig, vil du ha liten eller ingen risiko for å få alvorlige komplikasjoner.