Komplikasjoner ved gonore

Hvis gonore får lov til å gå uforstyrret uten behandling, kan det føre til alvorlige konsekvenser for både kvinner og menn. Dette vil ha forskjellig utfall for hvert kjønn, men at det kan lede til alvorlige komplikasjoner er det ingen tvil om – spesielt hvis bakterien har gått over i blodet, siden dette fører til at bakterien spres til andre steder i kroppen. Dette er heldigvis uvanlig, men en ubehandlet gonoréinfeksjon øker risikoen betraktelig.

[gonoretest]

Begge kjønn kan få følgende komplikasjoner av gonore:

 • Problemer med leddene – dette er hvor bakterien har gått inn i blodstrømmen og over til leddene, noe som forårsaker betennelse i de områdene som er angrepet av gonorebakterien. Hvis dette skjer, kan det lede til permanente komplikasjoner som kronisk gikt. Dette er heldigvis en veldig uvanlig komplikasjon.
 • HIV – Det er ikke en utbredt viten, men det er faktisk en økt risiko for å få HIV hvis du er infisert med gonoré, fordi du er mer mottakelig for andre infeksjoner.
 • Hjerteproblemer – hjerteklaffene kan også bli påvirket på samme måte som leddene i kroppen, kan dette føre til en alvorlig tilstand hvis hjerteklaffene blir svekket.
 • Øyeinfeksjoner – Nyfødte er spesielt utsatt for øyeinfeksjon hvis moren har gonoré. Denne øyeinfeksjonen kan føre til at barnet blir permanent blind, hvis den ikke blir behandlet raskt.

Kvinner og komplikasjoner ved gonore:

Når gonokokken beveger seg mot den reproduktive kanalen, og får lov til å utvikle ubehandlet, kan det føre til alvorlige konsekvenser hos kvinner

 • Bekkenbetennelse – dette er en alvorlig komplikasjon som kan føre til enda flere problemer etter at infeksjonen er behandlet. Det er anslått at 10-20% av alle kvinner som får en gonore vil utvikle en bekkenbetennelse, noe som fører til arrdannelser på eggleder ved menstruasjon og kan føre til ektopisk graviditet (graviditet utenfor livmoren) ved framtidige svangerskap. Vanligvis vil dette kreve en innleggelse på sykehuset for å få bukt med sykdommen, men sjansene for infertilitet er spesielt stor. Dette kan være veldig ødeleggende for unge kvinner som ikke har stiftet familie, og de kan får kanskje deres drømmene ødelagt.
 • Kroniske smerter i bekkenet og nedre mageregion.
 • Betennelse i de bartholinske kjertler (som utsteder et sekret under sex for å smøre vagina) – dette fører ofte til smerter og ubehag.
 • Utflod fra kjønnsorganene.
 • Hvis du er gravid når du har fått infeksjonen, er det er risiko for at du kan overføre det til ditt ufødte barn.

Menn og komplikasjoner ved gonore

 • Epididymitt (bitestikkelbetennelse) – dette er en tilstand hvor bitestikkelen hovner opp og fester seg til sædledere. Dette er veldig smertefullt og kan lede til feber, og i verste fall infertilitet.
 • Arrdannelser i urinrøret kan føre til problemer med vannlating.
 • Betennelse i sædledere kan også oppstå.
 • Akutt prostatitt (kronisk bekkensmertesyndrom) er en annen komplikasjon som er forårsaket av gonore og er en bakterieinfeksjon i prostatakjertlene.
 • Utflod i det reproduktive området kan også oppstå, noe som er smertefullt.
 • Det er en forhøyet risiko for blærekreft.

Test deg for gonore

Ved å oppdage symptomer på gonore på et tidlig stadium, vil du redusere risikoen for alvorlige komplikasjoner betraktelig! Det er mange som går rundt med en ubehandlet gonoreinfeksjon alt for lenge og det kunne enkelt vært unngått ved å ta en gonore test hjemme eller hos legen. Denne burde du også ta hver gang man har skifter partner, og det er det tilrådelig at du tester deg for gonore regelmessig hvis du er en av risikogruppene for gonore. Da forhindrer du å smitte andre, samt at du hindrer at infeksjonen får lov til å bre seg til andre steder i kroppen. Gonore er en veldig smittsom seksuelt overførbar infeksjon, som kun vil forsvinne med riktig behandling. Dessverre er det mange som går rundt uvitende om at de er smittet og det er grunn til å tro at det er store mørketall når det gjelder antall nye smittede i Norge hvert år.