Derfor er det viktig at du sjekker deg

Derfor er det viktig at du sjekker deg

I løpet av det siste året har vi alle sammen blitt vant til å bli sjekket. For covid-19. Men når det kommer til å sjekke seg, er det minst like viktig at man tar initiativ til å sjekke seg for andre ting, som for eksempel kjønnssykdommer. For selv om vi kanskje er opptatt av om de vi dater har tatt en covid-19 test, så har vi kanskje glemt litt hvor viktig alle de andre testene også er. For selv om vi vet at dette er viktig, er det kanskje ikke alltid at vi får det gjort likevel. Så her får du litt motivasjon.

Norge er blant de i verden som er aller dårligst til å bruke kondom, og dette er noe som man ikke akkurat burde være stolt over, for et av resultatene av dette, er at vi også er blant de landene i verden med høyest tilfeller av forskjellige kjønnssykdommer. Men noe av det som er bra, er at folk er mye mer åpne, og til tross for det stigma som fortsatt er knyttet til det, kan man lese mer om det blant for eksempel kjendis nyheter enn noen gang før – og dette inspirerer folk til å bli testet.

Bli inspirert av andre

Det finnes utallige gode grunner til å bli testet, og om man fikk det gjort fordi man ble inspirert av noen andre, for eksempel kjendiser som står frem og snakker om det, er veldig fint. Faktisk er det mange norske influensere som har begynt å snakke mye mer helse, og dette er et av temaene de tar opp, noe som faktisk har ført til at flere velger å teste seg. Men det å skulle ta turen til legen for å gjøre det, er noe mange ikke helt føler at de har tid til, men da er hjemme-tester veldig bra.

Hvis man først skal snakke om det å være influenser, så må jo dette være en av de aller beste måtene man kan påvirke noen, for helse er viktig og det er mange som synes det er pinlig å snakke om dette, men når det kommer til helsen vår, er det dumt å la være med å sjekke seg, bare fordi man synes at det er litt flaut. Her er noen gode grunner til å bli testet.

Gode grunner til å bli testet

Grunnen til at man velger å bli testet kan være veldig personlig, og kan variere fra person til person, men felles for legen og helsevesenet, er holdningen om at det er bra å teste seg uten at det trenger å være en mistanke om smitte – det er alltid bra å være på den sikre siden, fordi:

  • Du tar vare på din egen helse
  • Du tar hensyn til helsen til den du er sammen med
  • Du unngår å oppdage det for sent, sånn at du får senvirkninger
  • Du bidrar til viktig statistikk som hjelper forskerne
  • Du setter et godt eksempel for andre
  • Du unngår å spre det videre (man er nemlig ofte symptomfri!)

Mer fokus på seksuell helse

fokus på seksuell helse

Det er mange grunner til at vi burde fokusere mer på seksuell helse. For Norge er blant de landene i verden som er aller dårligst til å bruke kondom, og det gjør at det følger en annen litt lei statistikk med – nemlig statistikken over kjønnssykdommer. Og selv om vi det siste året nok har tenkt mer på å skulle teste oss for covid-19, enn å teste oss for kjønnssykdommer, så er det ikke desto mindre viktig at vi husker det nå som verden åpner litt mer igjen og det plutselig blir mulig å date igjen.

Det at det er mer fokus på seksuell helse i samfunnet er en veldig bra ting. For det er noe som mange synes er litt flaut å snakke om, selv om det jo egentlig ikke er noen grunn til at det skulle være det. Mange blir derfor flaue når de skal snakke med legen sin, eller bestille tester hjemme, selv om det faktisk er en utrolig bra ting å gjøre. Men noe av det som har gjort at folk har blitt litt mer ok med å snakke om det er faktisk fordi mange norske bloggere har begynt å snakke om det.

Nye helsetjenester

Det er mange forskjellige helsetjenester i Norge, og i løpet av pandemien har det bare dukket opp flere, og ikke minst har flere av dem fokus på kvinnehelse, seksuell helse eller andre ting som kanskje ikke får helt nok oppmerksomhet eller har stor nok tilgjengelighet for befolkningen generelt. Og det er mange som leser en blogg eller ser en blogger snakke om testing på for eksempel Instagram eller andre sosiale medier, som kanskje får testet seg – og kanskje ikke ville gjort det ellers.

Det å kunne bli inspirert av andre på denne måten er en av de beste veiene til mindre skam, for det å se at noen andre snakker åpent om det, setter fokus på temaet på en mye mer nøytral måte – noe som gjør at det at det er flaut kanskje forsvinner bittelitt. Det er i hvert fall det som er formålet. For når det kommer til seksuell helse, er det like viktig å teste seg for andres skyld, som for sin egen skyld.

Forestill deg dette: du har klamydia, men vet det ikke. Du er flink til å bruke kondom, så du gir det ikke videre, men du får senvirkninger fordi du ikke har symptomer og derfor ikke oppdager det. Rimelig kjipt, men ikke så kjipt som at du har klamydia, men vet det ikke og ikke er flink til å bruke kondom og smitter noen andre, fordi du ikke har symptomer og derfor ikke blir sjekket.

Det er så viktig å sjekke seg for sikkerhets skyld før man er sammen med en ny, uten å bruke kondom – både for din egen skyld og for deres skyld. Det er mye mer sexy enn flaut å sjekke seg, og husk at det samme gjelder det å spørre om andre er det. Kanskje du til og med kan inspirere noen.