Alternativer når økonomien skranter

Alternativer når økonomien skranter

En forutsigbar økonomi har mye å si for velvære og mental helse. Noen ganger kan uforutsette hendelser rokke ved stabiliteten og vi blir nødt til å tenke nytt. Så hva gjør du når økonomien begynner å halte og du ser at regnestykket ikke går opp? Dette er en problemstilling som er høyaktuell for mange  – spesielt når vi fremdeles har en pandemi som stenger ned store  deler av samfunnet.

Det viktigste er å ta tak i et eventuelt problem så tidlig som mulig. Hvilke alternativer du har, vil være direkte avhengig av hvor langt i forløpet du er kommet, og kan også ha mye å si i kroner og øre.

Refinansiering – et veldig bra alternativ

Refinansiering er, i takt med en økende interesse for lån generelt, blitt til et veldig populært alternativ som også gir mening for mange. Et veldig godt eksempel dette er lån gjennom Digifinans, som har mange års erfaring med refinansiering på det norske markedet. I hovedsak, er årsaken til den økende populariteten, at reglene for utlån ble endret i 2019, noe som som forkortet mulig nedbetalingstid på forbrukslån til 5 år. Unntaket er nettopp refinansiering, som du faktisk kan ha i hele 15 år, og dette gir nødvendigvis en unik fleksibilitet for bankene, med tanke på å gi deg et større samlelån.

En refinansiering gjør du kan samle alle smålån, forbrukslån, kredittkortgjeld osv. under en enkelt paraply, og renten vil ofte være mye lavere. I alle tilfeller er en refinansiering gunstig, fordi du kun skal forholde deg til ett enkelt lån, og de gebyrer som medfølger, noe som kan spare deg for tusenvis av kroner,

Utsettelse av betaling – avdragsfrihet

Hvis du enda ikke er kommet dit, eller en refinansiering ikke gir mening for deg og din gjeldsbyrde, er det alltid en god ide å ta kontakt med banken eller långiver, for å forklare situasjonen.

Det er i alles interesse du ikke kommer i økonomiske problemer på grunn av betalingsforpliktelsene dine, og mer enn ofte er långiver medgjørlig. En avdragsfri periode er ofte et alternativ som vil være aktuelt, hvor du kun betaler inn renteutgiften i en måned eller to, for så å gjenoppta avdragene etter periodens utløp.

Om dette er mulig for deg å få, er gjerne avhengig av flere faktorer, som inkluderer tidligere betalingshistorikk, tidligere bruk av betalingsutsettelse osv., men selv her skal du ikke la deg avskrekke, fordi det verste som kan skje er at du får et nei.

Muligheter til å få hjelp

Til sist vil vi nevne, det er mulig å oppsøke ekstern hjelp, om alt går galt. Du har krav på gjeldsrådgivning fra kommunen der du bor, noe som har vært til hjelp for mange. I en gjeldsrådgivning vil du gå gjennom alle gjeldspostene sammen med en gjeldsrådgiver, og dere vil diskutere mulighetene.

Før du kommer så langt som dette, er det smart å vurdere de ovenstående alternative skildret i denne artikkelen, men ikke utsett en time med gjeldsrådgiver for lenge. Du kan nemlig få gjeldsrådgiveren til å sende ut en begjæring om å stoppe alle krav i et halvt år, noe som kan gi deg nok tid til å rette opp i forholdet, og kommer deg helskinnet ut i den andre enden.